Министърът на отбраната на Южна Корея Шин Уон-сик съобщи в неделя, че тестът на хиперзвуковата ракета на Северна Корея, изстреляна по-рано този месец, е бил неуспешен. В същото време, той прогнозира, че един ден може да бъде успешно изстреляна при технологичен напредък, съобщава Yonhap.

Шин направи оценката по време на интервю за обществената телевизия KBS, след като Северът заяви, че е изстрелял успешно Hwasongpho-16B, нова балистична ракета със среден обсег и хиперзвукова бойна глава.

Северна Корея изстреля неуточнена балистична ракета

Северна Корея изстреля неуточнена балистична ракета

Това действие следва подобно събитие отпреди около две седмици

На 3 април държавните медии на Северна Корея обявиха, че "хиперзвуковата плъзгаща се бойна глава е достигнала първия си връх на височина от 101,1 километра и втория на 72,3 километра, докато е извършвала полет с дължина 1000 километра, както е планирано, за да удари точно водите в Източно море ."

Южнокорейската армия каза, че ракетата е прелетяла около 600 километра, преди да падне в Източно море и определи твърденията на Севера като преувеличени. Но Пхенян изглежда е постигнал известен технологичен напредък в програмата си за хиперзвукови оръжия.

Хиперзвуковата ракета обикновено е трудна за прехващане със съществуващите щитове за противоракетна отбрана. 

Северна Корея засили оръжейните си тестове тази година, включително изстрелванията на крилати ракети от морето и сушата и учения за стрелби, включващи свръхголеми ракетни установки.

КНДР успешно тествала нова хиперзвукова ракета със среден и голям обсег

КНДР успешно тествала нова хиперзвукова ракета със среден и голям обсег

Според Ким, отбранителната технология на страната вече има "абсолютно превъзходство"