Западни анализатори и официални лица разглеждат три основни сценария за развитието на войната в Украйна след контранастъплението на въоръжените сили на Украйна, пише британското списание Economist.

Според първия от тях Украйна прави голям пробив, връщайки значителна част от териториите в източната част на страната и може би дори започва да заплашва анексирания Крим. Поради такива загуби на фронта Владимир Путин може да загуби властта.

За мнозина това е най-добрият начин за възстановяване на мира в Европа. Но този сценарий поражда опасения, че Русия, потънала в хаос, може да загуби контрол над ядрения си арсенал.

Вторият сценарий, както пише изданието, предполага по-малки загуби за Русия, но и перспектива за нови поражения. Това може да е достатъчно, за да отслаби властта на Путин.

Руският елит е уморен от войната! Вече не вярва на Путин

Руският елит е уморен от войната! Вече не вярва на Путин

Готови са да преговарят за мир

Трети, по-мрачен изход би бил безизходица, която ще позволи на Русия да задържи голяма част от това, което е завладяла, дори след контранастъплението. Това ще подкопае доверието на Запада в успеха на Украйна и ще насърчи Путин.

Въпреки всички военни неуспехи, не изглежда Путин да се е отказал от плановете си да подчини Украйна чрез анексиране на територии и установяване на марионетно правителство в Киев, пише Economist, цитирайки Александър Габуев, директор на Берлинския център "Карнеги" за руски и евразийски изследвания. Кремъл вероятно се надява да постигне това, като протака конфликта в продължение на много години.

Продължаването на войната може да бъде избегнато, ако Украйна постигне забележителни военни победи, както и чрез разширени гаранции от западните страни за предоставяне на военна и хуманитарна помощ на Киев, пише Economist. Ако такива гаранции - за отбраната и възстановяването на инфраструктурата - бъдат юридически формализирани за дълго време, това ще унищожи надеждата на Кремъл да изчака Запада да се "изтощи" от помощта за Украйна, завършва материалът.

И Русия, и Украйна съобщават за боеве в Запорожко направление

И Русия, и Украйна съобщават за боеве в Запорожко направление

Вероятно украинското контранастъпление е започнало