Хамас планира да създаде тайна база в Турция, предаде The Times, позовавайки се на документи, намерени от израелската армия в дома на Хамза Абу Шанаб, началник на щаба на Яхя Синвар, лидер на Хамас в Газа, и видени от журналисти на The Times.

Целта на базата е да се координират атаки срещу израелски цели в съседни страни, включително цели на НАТО. Отпечатаният документ е озаглавен "Създаване на база в Турция". Той описва усилията на Израел да натисне ивицата Газа през последното десетилетие, което накара Хамас да се защити.

Според плана в документите, които са без подписан автор, "няма друг избор, освен да се действа с големи усилия за създаване на военни центрове, които ще бъдат база за специални операции, които могат да укрепят силите на съпротивата военно, дипломатически и морално. Затова предлагаме да се създаде клон за сигурност в чужбина, който ще бъде в състояние да извършва разузнавателни и военни операции в бъдеще".

Турция подкрепя делото за геноцид срещу Израел в Газа

Турция подкрепя делото за геноцид срещу Израел в Газа

МС нареди на Израел през януари да се въздържа от всякакви действия

Определя се тригодишен план с цел "създаване на много военни клетки и безопасни домове в много страни", последван от "обучение на военните клетки и ... практическо планиране на саботажи и убийства". Споменатите мишени на убийството са "офицери и командири в "Мосад" - външната разузнавателна агенция на Израел - и "влиятелни израелци". Той също така споменава "саботаж на израелски военноморски кораби" и "отвличане".

Планът в документите включва и подробности относно финансирането и персонала, който ще бъде изпратен за създаване на базата в Турция. Не става ясно обаче дали вече има създадена база и дали планът е бил приложен преди Хамас да започне атаката си на 7 октомври, на която Синвар се смята за основен инициатор.

Атаките от 7 октомври, които започнаха войната в Газа, убиха около 1200 души, като повече от 200 бяха взети за заложници. Оттогава турското правителство гласно подкрепя Хамас, като нарича групата "освободителна" и критикува Израел на фона на твърденията, че повече от 35 000 палестинци са загинали при военните операции в Газа.

Президентът Ердоган каза в неделя, че Бинямин Нетаняху, министър-председателят на Израел, е "достигнал ниво, което би накарало Хитлер да ревнува с неговите геноцидни методи".

На 13 май Ердоган каза, че повече от 1000 членове на Хамас са били лекувани в болници в цяла Турция и повтори позицията си, че Хамас е "движение за съпротива". По време на разговорите с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Анкара Ердоган заяви, че "е натъжен" от позицията на Гърция, която смята Хамас за терористична организация.

Ердоган: Повече от 1000 бойци на "Хамас" се лекуват в Турция

Ердоган: Повече от 1000 бойци на "Хамас" се лекуват в Турция

Но според турски служител, изявлението е било грешка и става въпрос за жители на Газа

"Нека се съгласим да не сме съгласни", каза Мицотакис, преди да добави, че двамата лидери могат да се съгласят, че трябва да се сложи край на насилието и е необходимо дългосрочно прекратяване на огъня.

Миналият месец турският президент се срещна в Истанбул с политическия лидер на Хамас Исмаил Хания, който живее в изгнание в чужбина. Въпреки подобни срещи, разрешаването на палестинската групировка да поддържа офиси в Истанбул и публичната подкрепата на Ердоган, който настоява, че Хамас не е извършила терористични операции в Турция, източници от разузнаването смятат, че Ердоган е категорично против това Турция да се превърне в база за войнстващите действия на Хамас.

Когато през 2020 г. се разбра, че Хамас има база в Турция, от която контролира операциите са за кибервойни, турските власти предупредиха групировката да спре тези дейности. Но Захер Джабарин, който управлява финансирането на Хамас извън Газа, е базиран в Истанбул.

На 12 май Ибрахим Калин, шефът на турското разузнаване, се срещна с лидерите на Хамас в Катар, за да обсъдят преговорите за прекратяване на огъня и получаването на хуманитарна помощ в Газа. Тогава Ердоган призова страните, които не признават палестинска суверенна държава, да го направят и обвини западните страни, "които ни изнасят лекции за човешките права и свободи при всяка възможност" в лицемерие.

По-рано този месец той издаде заповеди за прекратяване на всяка търговия между Турция и Израел. Израелските търговски служители обаче съобщиха, че все пак търговията продължава.

Турция спира търговията с Израел

Турция спира търговията с Израел

Докато Израел не позволи непрекъснат поток от хуманитарна помощ