Русия продължава агресивното си поведение срещу съседите си, намесва се в избори, насърчава недемократични идеи. Това заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън в словото си в научно-изследователския център "Удроу Уилсън".

Тилърсън посочи, че Западът се стреми към "нови, продуктивни отношения с постсъветска Русия", които в сегашния момент изглеждат илюзорни.

"Искаме Русия да е конструктивен съсед на Европа и трансатлантическата общност като цяло, но този избор трябва да бъде направен от Русия", подчерта той.

С Тръмп не сме много щастливи от новите санкции срещу Русия, обяви Тилърсън

С Тръмп не сме много щастливи от новите санкции срещу Русия, обяви Тилърсън

Нито президентът, нито аз съм много щастлив

По думите му, Москва може да продължава да се самоизолира и обеднява, нарушавайки реда на международната сцена и ограничавайки свободата вътре в страната. Алтернативата е да бъде силна като даде свобода на гражданите си и бъде фактор на стабилността в международен план.

Като условие за създаване на конструктивни отношения с руската страна Тилърсън посочи намирането на изход от конфликта в Украйна.

"Казах на руснаците: никога няма да се върнем към нормалните отношения докато не решим въпроса с Украйна." - поясни той.

Същевременно той отбеляза, че има и сфери, в които САЩ и Русия си сътрудничат - за победата на ИДИЛ в Сирия и вероятно бъдещо сътрудничество в Афганистан, предадоха информационните агенции.