Лидерът на партията "Отечество" и бивш премиер на Украйна Юлия Тимошенко, обеща да намали наполовина цената на газ за населението, ако спечели президентските избори. Тя обяви това в петък в Киев на форума Нова социална доктрина, съобщава ТАСС.

"Цената на газ за населението ще бъде намалена наполовина, повярвайте ми, това не са само думи. Знам от счетоводството, че цената на украинския газ, включително данъци, транспорт, с 30% от печалбата днес е 2094.61 гривна за хиляда кубически метра, а сега те продават газ на хората за около 8550 гривна", обясни тя и допълни, че настоящата схема за ценообразуване на газ е с 400% печалба за националните производители на газ.

Тимошенко критикува политическия курс и реформите, които се изпълняват от сегашното правителство. По-специално международния индекс "индекс на щастието на страната", според който Украйна спада през последните години до 138 от 156.

"Ние просто попадаме в тази бездна и нашето национално щастие намалява като "Шагренова кожа" (б.р. роман от 1831 г. на Балзак). Очевидно че не отиваме там където трябва, не изграждаме обществото, не извършваме реформите, щом хората в Украйна се чувстват унижени и нещастни", обясни тя.

Тежка криза с отоплението в Украйна

Тежка криза с отоплението в Украйна

Стотици хиляди хора без отопление в голям студ

Тимошенко коментира, че украинците не забелязват как са се превърнали в "нация на бежанци и бегълци. "Украинците буквално бягат оттук, оставяйки родната си земя, защото животът в Украйна се е превърнал просто в оцеляване", допълва тя, цитирайки официалната статистика, според която около 1 милион украинци напускат страната всяка година, за да печелят пари и да живеят в чужбина.

На този фон, украинските власти вземат решения за допълнително данъчно облагане на гражданите и бизнеса, както и пряко финансиране от държавния бюджет за президентския фонд на Украйна, обяснява Тимошенко.

"За първи път от 27 години, фондът на президента оставя 1 милиард гривна за лична употреба и почти 2 милиарда гривни са отпуснати на цялото му семейство. Това е повече от това за болните от рак, това е повече, отколкото за някои пера за култура", добавя тя.

Юли Тимошенко критикува и решение на Върховната Рада, което предвижда през 2019 г., работещите в чужбина, които се връщат да бъдат допълнително обложени с данък.

"След смяната на властта ще премахнем всички бариери, пречки и корупционни репресии", обясни лидерът на партия "Отечество" и бивш премиер на Украйна Юлия Тимошенко. 

Експремиерът на Украйна Юлия Тимошенко се впуска в битката за президент

Експремиерът на Украйна Юлия Тимошенко се впуска в битката за президент

Тя лежа 4 години в затвора заради злоупотреба с власт