Външният министър на Япония Таро Коно привика посланика на Южна Корея, за да му връчи протестна нота, съобщава "Спутник". Причината е отказът на Сеул да се включи в международен арбитраж за решаване на спора за компенсации на корейци, извършвали принудителен труд под японска окупация през Втората световна война.

По думи на Коно решението на Южна Корея е "много жалко".

Проблематично е, че Сеул остава безучастен към подобно нарушение на международното право, заяви японският министър.

Според Коно това, което в момента прави правителството на Южна Корея, е да "подкопава международния ред, установен след Втората световна война".

САЩ няма да се месят в спор между Япония и Южна Корея

САЩ няма да се месят в спор между Япония и Южна Корея

Между Япония и Южна Корея възникна дипломатически скандал

От своя страна южнокорейският дипломат разкритикува скорошните рестрикции върху износа, наложени от Токио, посочвайки, че "едностранните мерки от страна на Япония са в ущърб на хора и компании и от двете страни".

Вчера изтече крайният срок, в който Сеул трябваше да отговори на Токио дали ще се включи в международния арбитраж.

Южна Корея обаче отклони предложението с мотива, че спорът трябва да се разреши по пътя на дипломатическия диалог, а не чрез подобен механизъм.

Спорът започна, след като през 2018 г. Върховният съд на Южна Корея постанови, че японските фирми трябва да заплатят обезщетения на жертвите на принудителен труд. Токио категорично се противопостави на решението с мотива, че въпросът е бил разрешен още през 1965 г. с подписването на договор за установяване на дипломатически отношения.

В началото на юли тази година Япония ограничи износа си към Южна Корея. Освен това обмисля и идеята да я изключи от списъка си със страни, които ползват преференции при търговските отношения.