Великобритания може да преразгледа решението за напускане на ЕС в рамките на пет години.
Това заяви бившият британски премиер Тони Блеър пред 15-ата годишна конференция на форума "Ялтенско-европейска стратегия" (Yalta European Strategy - YES) в Киев.

"Не искам да дискутирам огромните предизвикателства, които стоят пред Европа. Имаме предизвикателството на миграцията, с което не успяваме съвсем да се справим. Също структурните и политическите проблеми на еврозоната. Но ще направя една прогноза, а след години ще видим дали греша: Европа ще се справи, Европа ще процъфтява, а Великобритания ще отмени решението си за Брекзит." - прогнозира Блеър, цитиран от сайта на YES.

Експремиерът на Великобритания напомня, че след Втората световна война Европа се обединява, за да запази мира, но членството в ЕС дава на страните и значителни други предимства.

"Главната цел на съществуването на обединена Европа сега е да бъдем силни. В средата на този век ще има три гиганта - Америка, Китай и вероятно Индия. Те ще бъдат толкова големи, че страните със средни мащаби като Германия или Франция ще трябва да бъдат обединени, за да не бъдат зависими. Сега целта е не само мир, но и сила." - коментира британският държавник.

Той посочва, че ЕС се нуждае от реформиране, но това не е причина за напускане на общността.

"Разбира се, че ще има и предизвикателства, но нямам никакви съмнения, че Европа ще е по-добра, ако Великобритания остане в общността, а Великобритания ще бъде по-добра, когато при повторното гласуване решим да се върнем в Европа." - обобщава Блеър.

"Съществени различия" остават между ЕС и Лондон по сделката за Брекзит

"Съществени различия" остават между ЕС и Лондон по сделката за Брекзит

Проблеми остават границата в Ирландия и имената на храните