Бившият британски премиер лейбърист Тони Блеър смята да сформира политическо движение, за да работи за преразглеждане на позицията на Обединеното кралство за брекзит, предадоха информационните агенции.

62-годишният политик заяви, че няма намерение да се кандидатира на предстоящите парламентарни избори на 8 юни, но е готов да си "изцапа рацете", за да даде шанс на гласувалите за брекзит през 2016 г. да преосмислят решението си.

"Историята с брезкит ме подтикна към по-активно участие в политиката. На искам да ми кажат, че не съм предприел нищо в този исторически момент." - заяви Блеър в интервю за "Daily Mirror", публикувано днес.

Според него, намерението на премиера Тереза Мей за напускане на единния европейски пазар и сключване на договор с ЕС навреди на Великобритания.

Тони Блеър призова британците да се обявят против Брекзит

Тони Блеър призова британците да се обявят против Брекзит

Хората са гласували за Брекзит без да знаят "истинските условия на Брекзит".

Блеър последователно отстоява тезата за оставане на страната в ЕС и нееднократно е изразявал позиция за спиране на брекзит.

Той беше премиер през периода 1997-2007 г. След това се посвети на външнополитически проблеми, като се ангажира активно с Близкия Изток.