Около 60 камиона, натоварени с мандарини, блокираха главния път между Грузия и Русия, като продължение на четиридневния протест, съобщи Би Би Си.
В отговор на това Русия изпрати органи на реда към планинския контролен пункт Низхнуи Зарамаг, където водачите на камиони блокираха магистралата Транс - Кавказ.

Шофьорите протестираха срещу наложената забрана от страна на Русия за преминаване в земите на Северна Осетия.
Би Би Си припомня, че година по-рано Русия наложи забрана за внос на плодове и зеленчуци от Грузия.
Служители от отдела по сигурност в Северна Осетия съобщават, че се планират действия, с които да се премахне блокадата по магистралата.

Тези действия са предприети с цел да се отреже трафикът в Северна Осетия, където про-руските сепаратисти все още не са признали грузинските власти.
Ръководителят на Съвета за сигурност на Северна Осетия Асланбек Келекхсайев съобщи, че неговата република „има всичките причини и способности да възстанови реда в този стратегически важен сектор на руската граница".
Би Би Си припомня, че опашката от камионите започна да се оформя още от 21-22 декември.

Общият товар на камионите с мандарини е оценен на повече от 1000 тона.
Властите в Адзхария, областта в която се отглеждат главно мандарини в Грузия, припомниха, че са предупредили месеци по-рано, че Русия ще забрани вноса на цитрусови плодове от Грузия, което би довело до преориентиране на производителите.

Връзките межди двете страни се влошиха остро след месец септември, когато Грузия арестува четирима руски офицери, обвинявайки ги в шпионаж.
От своя страна Москва реагира като прекъсна дипломатическите и транспортните си връзки със своята съседка.
Стотици жители на Грузия, живеещи в Русия, бяха обвинени в нарушаване на емиграционния закон и депортирани.