Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън възнамерява да посети Швеция, Норвегия и Финландия от 29 май до 2 юни, съобщава "Ройтерс".

Целта на визитата му ще бъде задълбочаване на сътрудничеството по въпросите на националната сигурност и икономиката на фона на продължаващата война на Русия в Украйна.

В Швеция от понеделник до сряда Блинкън и министърът на търговията Джина Раймондо ще ръководят четвъртата среща на Съвета по търговия и технологии между САЩ и ЕС, чийто акцент са глобалните чисти технологии, търсенето на отговорност на Русия, подкрепата за Украйна и увеличаването на търговското сътрудничество, съобщиха от Държавния департамент на САЩ.

Блинкън ще участва и в среща на външните министри на НАТО в норвежката столица Осло в сряда и четвъртък, на която ще бъде обсъдена подготовката за срещата на върха на Алианса през юли в Литва.

САЩ пришпорват Турция и Унгария да пуснат Швеция в НАТО преди юли

САЩ пришпорват Турция и Унгария да пуснат Швеция в НАТО преди юли

Надяват се Швеция да стане член на Алианса преди срещата на върха във Вилнюс

Оттам той ще се отправи към Финландия, за да се срещне с лидерите на най-новата страна членка на НАТО - финландския премиер Сана Марин и външния министър Пека Хаависто.

Блинкън ще произнесе реч в Хелзинки в петък, "за да подчертае всички начини, по които агресията на Русия срещу Украйна е била стратегически провал, и да изтъкне нашите продължаващи усилия да подкрепим отбраната на Украйна на нейната територия, суверенитета и демокрацията в преследването на справедлив и траен мир", допълват от Департамента.

Финландия официално се присъедини към НАТО през април в исторически завой в политиката си вследствие на нахлуването на руските сили в Украйна. Кандидатурата на Швеция обаче бе блокирана от Турция и Унгария - също страни членки на Алианса.

Премиерът на Финландия: Без САЩ Европа не може да се противопостави на Русия

Премиерът на Финландия: Без САЩ Европа не може да се противопостави на Русия

Тя поиска Украйна да "получи всичко необходимо"