Признавайки дълбоките разделения между Берлин и Париж по отношение на европейската реформа, водещи германски и френски икономисти призоваха двете столици да променят позициите си, предупреждавайки, че запазваща репутацията им "малка сделка" няма да направи еврозоната по-стабилна, съобщава "Ройтерс".

Призивът отразява загрижеността сред икономистите в двете страни, че френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел биха могли да не успеят да постигнат това, което често се нарича "голяма сделка" за Европа след десетилетие на политическа и икономическа криза.

Макрон обяви EС за твърде слаб, бавен и неефективен и настоя за по-тясна интеграция

Макрон обяви EС за твърде слаб, бавен и неефективен и настоя за по-тясна интеграция

Макрон с мащабна визия за бъдещето на Европа

Това става ден след като Макрон очерта визията си за радикална и всеобхватна реформа на Европейския съюз в реч в Париж и три дни след като Меркел спечели четвърти мандат като канцлер, но беше принудена да провежда преговори за съставяне на коалиция с партия, която е критично настроена към идеите на Макрон.

"Ако и двете страни се придържат към сегашните си позиции, резултатът от начеващия френско-германски тласък за реформа на еврозоната е предвидим - и депресиращ в това, че няма да разреши никой от ключовите проблеми", изтъкват икономистите в статия, публикувана в германския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" и която ще се появи по-късно във френското издание "Монд".

Сред авторите са Жан Писани-Фери, който е архитект на икономическата програма на Макрон, Хенрик Ендерлайн от Училището за управление Херти в Берлин, Клеменс Фуест от института Ifo, и Марсел Фрацшер, който е шеф на института DIW в Берлин.

Икономистите посочват, че повишаващите се лихвени проценти, уязвимите банки и неефективните инструменти на еврозоната за насърчаване на добри политики са оставили еврозоната уязвима, въпреки окуражаващото икономическо възстановяване в 19-членната зона на единната европейска валута.

Те призоваха Германия да приеме по-голямо споделяне на риска, а Франция - по-сериозна пазарна дисциплина. Без подобни действия, според тях вероятният резултат ще бъде символични стъпки като малък бюджет на еврозоната, финансов министър без реални правомощия и козметично модернизиране на спасителния фонд на еврозоната (ESM).

"С изключение на това, че ще позволи както на френското, така и на германското правителство да претендират за победа вкъщи, подобна "малка сделка" ще постигне много малко", предупреждават икономистите.

Подходът на най-малкия общ знаменател, твърдят експертите, ще създаде условия за повече борби между страните членки и Брюксел и ще доведе до фалшивото чувство за сигурност в цялата еврозона, възпрепятствайки реформите.

Икономистите призовават Берлин и Париж да разширят дискусията отвъд фискалната политика, изтъквайки, че фокусът върху бюджета на еврозоната е проблематичен.

Кимвайки към германските съмнения относно неговата идея за бюджет, Макрон фокусира вчерашната си реч по-широко, за да включи сътрудничеството в областта на отбраната и миграцията.

"Френските и германските власти ще трябва да се откажат от част от своите традиционни позиции", предупреждават авторите.