Ръководителят на Федералната служба за защита на конституцията (германското контраразузнаване) Томас Халденванг смята, че Русия се стреми да разшири влиянието си в чужбина. Това заяви топ разузнавачът в интервю за медийната група Funke.

"Забелязваме, че Русия засили действията си", каза Халденванг. Според него експертите на ведомството са забелязали опити за оказване на влияние по време на кампанията в навечерието на изборите за Бундестага.

Абсолютно невярно е, че се подготвя инвазия в Украйна, уверяват от руското разузнаване

Абсолютно невярно е, че се подготвя инвазия в Украйна, уверяват от руското разузнаване

Нетипични изявления от страна на руските тайни служби

"В началото се разпространяваха неверни доклади за редица лица, като кандидата на Зелените, г-жа Аналена Бербок", каза ръководителят на контраразузнаването. "Като цяло можем да кажем, че подобни кампании не са имали ефект", каза Халденванг.

Той смята, че в светлината на присъдата по делото за убийството на грузински гражданин в Берлин "стана ясно до какви отчасти сурови методи прибягват руските структури в чужбина". Халденванг отбеляза, че шпионажът все повече се превръща в "демонстрация на сила". "Виждаме това и в киберпространството", каза той.

И американското разузнаване предупреди за руските войски близо до Донбас

И американското разузнаване предупреди за руските войски близо до Донбас

Руските планове зависят от времето

Руската страна многократно отрича обвиненията за участие в извършването на хакерски атаки в Германия. Нито един от германските правоприлагащи органи не предостави никакви доказателства в подкрепа на версията за връзките на киберпрестъпниците с Москва.