снимка БГНЕС
Разликата между броя на подадените гласове за първите двама кандидати за президентския пост в Полша постепенно се стопява. 

При 94.3% преброени гласове според официални данни на Централната избирателна комисия Коморовски води пред Качински само с 4.5%.

Надпреварата е оспорвана и комисията продължава с преброяването на гласовете, но най-вероятно ще се наложи провеждането на балотаж, коментира председателят й Стефан Яворски. Като дата за провеждане на втория тур се посочва основно 4 юли.

Бронислав Коморовски е кандидат на управляващата партия „Гражданска платформа".
Ярослав Качински е лидер на партията „Право и справедливост". 

За Коморовски са гласували 41.22%от избирателите, а за Качински - 36.74%. На трето място се нарежда най-младият кандидат за президентския пост - 36.годишния лидер на Съюза на демократичните леви сили Гжегож Напералски с 13.68%.

Така на втория тур ще бъде решаващо в каква степен ще могат кандидатите да привлекат нови гласове и да увеличат избирателната активност на поляците.

Избирателната активност вчера беше 54.85%, като наблюдатели посочват, че трагичния повод за провеждане на изборите е активизирал поляците и повече от тях, в сравнение с предишните избори, са отишли до изборните секции.

Предсрочните президентски избори в Полша бяха свикани след трагичната смърт на полския държавен глава Лех Качински в самолетна катастрофа на 10 априлкрай Смоленск, Западна Русия.