Малко вероятно е Европейският съюз (ЕС) да промени своя 11-и пакет от санкции срещу Русия, за да затвори завинаги тръбопроводите за природен газ, въпреки че предстои да бъде обсъден на предстоящата среща на върха на Г-7. Това съобщава POLITICO, като цитира свои дипломатически източници.

Според проектозаключения, с които се запознал Financial Times, страните от Г-7 обмислят мярка, която би забранила на страни като Германия и Полша да възобновят вноса на природен газ от Русия.

Но това ще трябва да бъде прието и от членовете на Г-7 като Германия и Италия, които все още имат тръбопроводни връзки с Русия, дори ако газът, преминаващ през тях, е почти спрял. Официални лица и анализатори на ЕС казват, че няма консенсус за идеята.

Преди войната в Украйна, Русия доставяше над 40 процента от вноса на газ в ЕС. Сега това е паднало до по-малко от 8 процента.

Русия не изключва страни от Централна Азия да се присъединят към западните санкции

Русия не изключва страни от Централна Азия да се присъединят към западните санкции

Предупреждава, че изкуственото разрушаване на връзките с Москва може да доведе до сериозни щети

Два от най-големите предвоенни маршрути, подводният тръбопровод "Северен поток" до Германия и тръбопроводът "Ямал", минаващ през Полша, отбелязаха спад на потоците до нула. Транзитът през тръбопроводи, минаващи през Украйна, е около една четвърт от предвоенното ниво, като само тръбопроводът "Турски поток" през Черно море работи на нива, подобни на тези преди инвазията.

Това също може да помогне за натиск за включване на тръбопроводи в евентуален 12-ти кръг от санкции на ЕС.

Точно това се надява Киев да се случи.

"Забраната на вноса на руски газ по тръбопроводи може да бъде добра символична стъпка, каза украинският енергиен министър Герман Галушченко пред POLITICO. Това може да деактивира един удобен начин за Русия да изнудва ЕС и да корумпира европейските политици."

Европейската комисия (ЕК) отказа да коментира доклада за санкциите по газопровода.

ЕС далеч от решение за нови санкции срещу Русия

ЕС далеч от решение за нови санкции срещу Русия

Очаква се тежка дискусия