Държавите от Европейския съюз провеждат първа дискусия в сряда относно предложените нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна, които ще бъдат насочени към китайски и ирански фирми и ще позволят ограничаване на износа на трети страни при нарушаване на съществуващите търговски ограничения, предава Ройтерс.

Разговорите между посланиците на страните-членки в ЕС започват в 11 часа българско време и се очаква да бъдат разгорещени, според един дипломат, като антируските "ястреби" са недоволни, че планът не стига достатъчно далеч, но други са предпазливи те да не навредят на международните им връзки.

Много различни гледни точки означават, че не се очаква бързо споразумение, са казали няколко дипломати.

Олаф Шолц: ЕС затяга спазването на санкциите срещу Русия

Олаф Шолц: ЕС затяга спазването на санкциите срещу Русия

Той избегна въпроса за санкции срещу китайски компании, доставящи части за оръжия на Русия

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен разкри плана по време на символично пътуване до Киев във вторник, което трябваше да е в противовес на ежегодните чествания в Москва на победата над нацистка Германия през Втората световна война, която президентът Владимир Путин оприличава на инвазията си в Украйна.

Фон дер Лайен каза, че новите санкции ще се съсредоточат върху преодоляването на заобикалянето на вече въведените търговски ограничения на Русия и са разработени "в много тясна координация" с държавите от Групата на седемте (Г-7).

"Ако видим, че стоките отиват от Европейския съюз към трети страни и след това се озовават в Русия, можем да предложим на страните членки да санкционират износа на тези стоки. Този инструмент ще бъде последна мярка и ще се използва предпазливо," тя каза.

Bloomberg: Г-7 искат забрана на целия износ за Русия

Bloomberg: Г-7 искат забрана на целия износ за Русия

Ще се прави изключение за храни и лекарства

Тя добави, че ЕС ще спре транзита през Русия на по-голяма част от своя износ, включително високотехнологични продукти и части за самолети.

Дипломатически източници, запознати с предложението, изготвено от ЕК, казаха, че то включва също попадане в черния списък на "десетки" нови компании, включително от Китай, Иран, Казахстан и Узбекистан.

Новите санкции ще подчертаят, че петролните танкери нямат право да разтоварват в открито море или да пристигат в пристанищата с изключени GPS тракери, опит да се противопоставят на пренебрегването на ограниченията на Г-7 за търговия с руски петрол, според източниците.

Евтиният руски петрол срина вноса на ОПЕК за Индия

Евтиният руски петрол срина вноса на ОПЕК за Индия

Делът на ОПЕК във вноса на петрол за Индия спадна до 22-годишно дъно

Всички 27 държави от ЕС трябва да се съгласят новите санкции да влязат в сила в това, което ще бъде 11-ият кръг от подобни мерки на блока, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Това ще отбележи първия път, когато блокът подготвя санкции срещу Китай заради обвинения за ролята на Пекин във войната, нещо, срещу което външното министерство на Китай предупреди ЕС.

Дипломатически източник от държава от ЕС с твърда антируска позиция беше разочарован, че предложението на Комисията не включва спиране на вноса на руски диаманти или сътрудничество в областта на ядрената енергетика.

В противоположния край на дебата дипломатически източник от държава, критична към санкциите, е заявил, че предложението за насочване към трети страни неминуемо ще предизвика бурна дискусия.

Турция няма да рискува със санкции срещу Русия

Турция няма да рискува със санкции срещу Русия

Турският външен министър отхвърли исканията на опозицията