Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна в Киев. Тя пътува до украинската столица с нощен влак от Полша, съобщава руската служба на Би Би Си.

На 9 май повечето европейски страни празнуват Деня на Европа - денят на единството и мира на континента.

"Хубаво е да се върна в Киев, където важни за нас ценности се отстояват всеки ден. Това е правилното място за празнуване на Деня на Европа", написа тя в "Туитър".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по-късно дадоха съвместна пресконференция, на която Фон дер Лайен нарече Украйна "туптящото сърце на европейските ценности".

Според нея Украйна днес е най-подходящото място за отбелязване на деня на европейското единство и мир, преосмисляне на уроците от историята и насочване към по-добро бъдеще.

Тя припомни, че Украйна се бори за идеалите, които са в основата на Деня на Европа, отбелязван на континента на 9 май.

"Путин и неговият режим унищожиха тези ценности (в тяхната страна) и сега се опитват да ги унищожат в Украйна", каза Урсула фон дер Лайен, припомняйки, че много руски окупатори на украински региони са скорошни затворници.

Но според нея агресорът вече е претърпял драматично поражение и Украйна може да разчита на помощ от Европа при необходимост.

Тя увери, че Европа прави всичко възможно да унищожи военната машина на Путин и облагодетелстваните от нея. Един от основните механизми за това според нея са антируските санкции, които ще стават още по-строги.

Олаф Шолц: ЕС затяга спазването на санкциите срещу Русия

Олаф Шолц: ЕС затяга спазването на санкциите срещу Русия

Той избегна въпроса за санкции срещу китайски компании, доставящи части за оръжия на Русия

Един от журналистите попита ръководителя на европейската дипломация как Украйна напредва към присъединяване към ЕС. За целта страната трябва да извърши седем реформи, поставени от Европейския съюз като условие за приемане на страната в блока.

"Впечатляващо е, че въпреки пълномащабната война Украйна неуморно и много интензивно работи по изпълнението на тези седем стъпки. Вече е направено много, но работата продължава", каза Урсула фон дер Лайен.

Посещението на Фон дер Лайен в Киев на фона на военния парад в Москва има за цел да демонстрира още веднъж европейската солидарност с Украйна, смятат експерти.

Ден по-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски внесе във Върховната рада законопроект, който официално обявява 8 май за Ден на паметта и победата над хитлеристка Германия, а 9 май, когато Русия празнува Деня на победата, ще стане Ден на Европа за украинците. От парламента заявиха, че са готови да приемат документа в ускорен режим.

За Захарова Зеленски е Юда, след като няма да чества на 9 май Ден на победата

За Захарова Зеленски е Юда, след като няма да чества на 9 май Ден на победата

Зеленски подписа указ на 9 май в Украйна да се чества Деня на Европа