Американският президент Доналд Тръмп остро порица признаците за нарастваща обществена съпротива спрямо спорната му забрана за пътуване, след като мощни технологични компании подкрепиха опитите за отмяна на забраната в американски съдилища, съобщава "Франс прес".

След като забраната беше отменена в петък, правната битка се премести в Сан Франциско, където американският апелативен съд разпореди администрацията да се аргументира относно решението на Тръмп от 27 януари.

Указът на Тръмп забрани влизането в САЩ на всички бежанци, както и на пътуващи от Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен - ход, който според критиците ще навреди на американските интереси.

Въпреки първоначалната обществена подкрепа, две нови социологически проучвания показват, че мнозинството от американците понастоящем се противопоставят на забраната, констатации, които Тръмп гневно отхвърли като медийни лъжи.

"Всякакви негативни социологически допитвания са фалшиви новини, точно както допитванията, направени за CNN, ABC, NBC за изхода от президентските избори", написа Тръмп в профила с в "Туитър", допълвайки: "Съжалявам, хората искат сигурност на границите и щателни проверки на влизащите в страната."

Бивши държавни секретари и съветници зоват съда да блокира забраната на Тръмп

Бивши държавни секретари и съветници зоват съда да блокира забраната на Тръмп

Джон Кери и Мадлин Олбрайт, както и бивши топ съветници