От последната среща на върха на НАТО ми стана ясно, че начело на САЩ е човек, който не си дава сметка как Европа е стигнала до идеята за съюзничество. Това коментира журналистът и главен редактор на портал "Култура" Тони Николов пред БНР.

"Между съюз и съюзничество има една пряка връзка, един мирен, много сериозен политически проект, който идва, отчитайки резултатите от Втората световна война и съзнавайки къде са враговете и къде са приятелите", посочи той.

Според него днешните отношения между САЩ и Европа не отговарят на взаимоотношенията от миналото.

Ясен е дневният ред на срещата Тръмп - Путин

Ясен е дневният ред на срещата Тръмп - Путин

От ядрени ракети до Иран слагат на масата в Хелзинки

"За съжаление ние живеем във време и това е ситуацията, която трябва да осмислим, в която отвъд Атлантика се търсят привилегировани партньорства, а не парадигма на съюзничеството. Мисля, че и това стъписа европейските лидери", анализира Тони Николов.

По думите му, когато обаче един свят се разпадне на двустранни съюзи, това поставя много проблеми.

В Германия разглеждат Тръмп като заплаха за света

В Германия разглеждат Тръмп като заплаха за света

Не сме пленници нито на Русия, нито на САЩ

"Виждаме, че Доналд Тръмп дори иска да реши севернокорейския проблем с такъв двустранен съюз. Сега предстои среща с Владимир Путин, където, може би, ще има двустранен съюз, но двустранните съюзи с враговете или с опонентите е нещо съвсем друго. Това, което ме притеснява, е, че изчезва парадигмата на съюзничеството, а НАТО е точно това", подчерта още журналистът. 

Торнадото "Тръмп" размести Брюксел

Торнадото "Тръмп" размести Брюксел

Европа трябва да се научи да не делегира собствената си сигурност в нечии други ръце. Когато говорим за военната сигурност - в тези на САЩ. Когато говорим за енергийната сигурност - в тези на Русия, пише Мартин Табаков