Социалистическият президент на Венецуела Николас Мадуро обяви, че избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп бил жертва на глобална омраза и не можел да бъде по-лош от отиващия си президент Барак Обама, съобщава "Ройтерс".

В предизборната си кампания консерваторът Тръмп критикува управляващите социалисти във Венецуела за потискането на собствения си народ, но Мадуро се въздържа да отвърне на удара в първите си публични коментари за изборната победа на кандидата на републиканците.

"Нека изчакаме и да видим какво ще стане. Искам да бъда предпазлив", отбеляза Мадуро по време на пресконференция.

"Той няма да бъде по-лош от Обама, това е всичко, което смея да кажа. Обама остави света, поразен от тероризма. В Латинска Америка той ще бъде запомнен с три преврата", коментира президентът на Венецуела.

Правителството на южноамериканската страна първоначално приветства влизането на Обама в Белия дом, но впоследствие реториката към него се втвърди, критикувайки неговата "империалистическа" външна политика и обвинявайки Вашингтон в намеса за смяната на правителствата в Бразилия, Хондурас и Парагвай.

"Международните медии спекулират за Доналд Тръмп", изтъкна още Мадуро, добавяйки: "Изненадани сме от бруталната омраза спрямо Доналд Тръмп в целия свят, в западния свят."