Администрацията на Тръмп формира ударна работна група от специалисти, за да защити САЩ от бързо разпространяващия се коронавирус, тъй като страната се готви да евакуира още от своите граждани от епицентъра на огнището в Ухан, Китай, съобщава "Ройтерс".

Държавният департамент на САЩ заяви, че Вашингтон организира допълнителни евакуационни полети от Ухан с капацитет за граждани на САЩ, на или около 3 февруари. Не е посочено колко самолета ще са на разположение или за колко души, но пътниците ще бъдат обект на проверки, здравни наблюдения и мониторинг.

Русия затваря пряка граница с Китай заради коронавируса

Русия затваря пряка граница с Китай заради коронавируса

Путин иска да спре разпространението на болестта

Близо 200 американци, предимно американски дипломати и техните семейства, бяха евакуирани от Ухан тази седмица и се държат в доброволна карантина във военна база в Калифорния.

През нощта Белият дом обяви сформирането на президентска работна група, която да ръководи реакцията на администрацията срещу вируса, включително наблюдение и ограничаване на разпространението на болестта.

Групата от 12 души, ръководена от американския министър на здравеопазването Алекс Азар, се среща ежедневно тази седмица и също така ще се погрижи американците да разполагат с най-новата информация за здравето и пътуванията, се казва в съобщение на Белия дом.

6000 души блокирани на италиански круизен кораб заради коронавирус

6000 души блокирани на италиански круизен кораб заради коронавирус

Хиляди хора са държани на кораба, докато се изследват двама пътници от Китай

"Рискът от заразяване за американците остава нисък и всички агенции работят агресивно, за да наблюдават тази непрекъснато развиваща се ситуация и да информират обществеността", се казва в съобщението.

Според Белия дом най-високопоставените служители от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, Националните здравни институти, Министерството на вътрешната сигурност, Министерството на транспорта и Държавния департамент също ще участват в работната група.

Изследване: От 99 пациента в Ухан 1-20 януари, 11% умират от органна недостатъчност

Изследване: От 99 пациента в Ухан 1-20 януари, 11% умират от органна недостатъчност

Коронавирусът достигна до всеки регион в континентален Китай