Доналд Тръмп хока през Туитър "слабите политици" за позицията им по търговията и митата. Той подчертава, че американците са загубил 817 млрд. долара в търговски сделки през 2017 г. и не вижда логика в противопоставянето на въвеждането на мита.

"Всеки път, когато виждам слаб политик, който иска да спре търговските разговори или използването на тарифи, за да се противопостави на несправедливи тарифи, се чудя какво си мислят? Ще продължим ли да оставяме нашите фермери и страната ни да бъдат ограбвани ... Няма слабост!", пише Тръмп.

"Когато имате хора, които се препъват по време на преговори, това просто ще отнеме повече време за сключване на сделка и сделката никога няма да бъде толкова добра, колкото би могло да бъде с единството. Крайният резултат ще си заслужава", допълва той.

По-рано Тръмп призова ЕС да "отмине всички тарифи, бариери и субсидии" преди търговските преговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом във Вашингтон по-късно днес.

ЕС готов с мита върху стоки от САЩ за 20 млрд. долара

ЕС готов с мита върху стоки от САЩ за 20 млрд. долара

Ответна мярка срещу действията на САЩ

Тръмп не забрави и Азия, той коментира и че "Китай се е прицелил в нашите фермери, които те знаят, че обичам и уважавам, като начин да ме накарат да продължа да им позволявам да се възползват от САЩ. Те са гневни в неуспешния си опит. Бяхме добри - досега! Китай направи 517 млрд. долара от нас миналата година".

МВФ: Икономическата политика на Тръмп е заплаха за света

МВФ: Икономическата политика на Тръмп е заплаха за света

Наложените мита ще се превърнат в глобален проблем, предупреди Фондът преди Г-20