Президентът на САЩ Доналд Тръмп и кралят на Саудитска Арабия Салман искат стриктно прилагане на иранската ядрена сделка. Това обяви Белият дом, въпреки че американският лидер дълго време се противопоставяше на споразумението, съобщава Агенция "Франс прес".

В телефонен разговор двамата са обсъдили също и нуждата да се отговори на дейностите на Иран за дестабилизиране на региона, борбата с разпространяването на радикален ислямистки тероризъм и установяване на безопасни зони в опустошените от война Сирия и Йемен, се казва в съобщението на Белия дом.

Повече подробности за тези планове не се посочват.

Рано тази сутрин официалната саудитска новинарска агенция потвърди, че Тръмп е позвънил на крал Салман. Медията не споменава за Иран, но информира, че двамата лидери имат идентични гледни точки по въпроси, дискутирани по време на разговора, включително "противопоставяне на онези, които опитват да подкопаят сигурността и стабилността на региона и да се намесват във вътрешните работи на други държави".

Рияд редовно обвинява Техеран в регионална намеса.

Саудитската агенция информира още, че Тръмп и Салман са се споразумели да формулират подходящи механизми за борба с тероризма и екстремизма.

Тръмп се противопостави на ядреното споразумение, подписано през 2015 г. от Иран и световните сили, включително САЩ и каза, че иска да го отмени.

Техеран е голям враг и на Вашингтон, и на Рияд.

Салман и Тръмп са си отправили взаимни покани за посещение на столиците им. Двамата лидери са се съгласили да планират визити в предстоящ период, допълва саудитската новинарска агенция.

САЩ и Саудитска Арабия имат дългогодишни отношения, на базата на размяна на американската сигурност за саудитски петрол.

Доналд Тръмп и крал Салман също са потвърдили необходимостта за стриктното прилагане на съвместния всеобхватен план за действие с Иран и реакция към дейностите на Иран за дестабилизиране на района, посочват още от Белия дом.

Тръмп също е провел телефонен разговор с престолонаследника на Абу Даби - Мохамед бин Зайед ал Наян. Те са поели ангажимент за по-нататъшно засилване на сътрудничеството в борбата с радикалния ислямски тероризъм, допълват от Белия дом.

Двамата лидери също са обсъдили създаване зони за безопасност за бежанци, разселени от конфликта в района. Престолонаследникът се е съгласил да подкрепи инициативата.