Американският президент Доналд Тръмп ще разговаря с руския си колега Владимир Путин по телефона по-късно днес, след като двамата държавни ръководители се опитват да постигнат напредък в отношенията на фона на дълбоките разриви заради Сирия и обвиненията за руски хакерски атаки, повлияли на американските президентски избори в полза на Тръмп, съобщава "Франс прес".

И от Белия дом, и от Кремъл са потвърдили, че двамата държавни глави ще проведат своя трети телефонен разговор, откакто Тръмп встъпи в длъжност, но не са дали подробности за темите, които ще бъдат обсъждани. Разговорът е насрочен за 18:30 часа българско време.

Идването на Тръмп на власт предизвика надежда в Москва, че отношенията между САЩ и Русия ще се подобрят, след като се сринаха до най-ниската си точка от Студената война насам заради анексирането на Крим от Русия.

Но очакванията, че Тръмп ще спази обещанията си за възстановяване на отношенията, избледняха, след като твърденията, че Путин е ръководил кампания за хакерски атаки и оказване на влияние, за да бъде избран Тръмп, превърна проблема в политически "токсичен" във Вашингтон.

Американският президент допълнително разгневи Кремъл с предприетата ракетна атака през миналия месец срещу силите на сирийския президент Башар Асад, който е съюзник на Русия, заради извършена от него химическа атака.

Тръмп вече говори по телефона два пъти с Путин от встъпването си в длъжност през януари, като двамата обсъждаха начините за борба с ДАЕШ ("Ислямска държава").