Републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп съобщи в пртък, че е имал "много добър разговор" в петък с украинския президент Володимир Зеленски.

Това написа той в Truth Social. 

Тръмп каза, че ще сложи край на войната в Украйна, преди дори да встъпи в длъжност през януари, ако спечели изборите на 5 ноември.

Той твърди, че "ще донесе мир на света и ще сложи край на войната, която струва толкова много животи".

"И двете страни ще могат да се съберат и да договорят сделка, която слага край на насилието и проправя път напред към просперитет", каза Тръмп.

Зеленски го е поздравил за номинацията на Републиканската партия и е осъдил опита за убийство срещу него миналата събота.

Тръмп и Зеленски разговарят по телефона днес?

Тръмп и Зеленски разговарят по телефона днес?

Сътрудници на двамата лидери са обсъдили тази възможност

Припомняме, че разговорът между двамата бе очакван. 

Сътрудници на републиканския кандидат за президент и президента на Украйна обсъдиха провеждането на телефонен разговор между двамата лидери. Това съобщи "Ройтерс", като се позова на двама източници.

Единият източник заяви, че обаждането може да се случи в петък.

Не беше ясно дали разговорът, който ще бъде първият им откакто бившият президент на САЩ напусна Белия дом през 2021 г., е бил потвърден.

Тръмп обяви, че ще сложи край на войната в Украйна, преди дори да встъпи в длъжност през януари, ако спечели изборите на 5 ноември. Той обаче не предостави подробности как ще го направи.

Русия заяви, че на твърдението на Тръмп, че може бързо да прекрати войната в Украйна, трябва да се гледа реалистично, като се има предвид, че той е обещал и пробив относно мира в Близкия изток, но не е успял да го постигне по време на президентството си.

Руският президент Владимир Путин е изразявал различни мнения относно изборите в САЩ. През февруари той заяви, че Байдън е по-добрият вариант от гледна точка на Москва, защото е по-предвидим политик от "старата школа". През юни пък посочи, че резултатът няма да има голяма разлика за Русия в който и да е от двата случая, но е ясно, че съдебната система на САЩ се използва в политическа битка срещу Тръмп.

Русия не видяла нищо добро от Тръмп като президент на САЩ

Русия не видяла нищо добро от Тръмп като президент на САЩ

При него обаче поне имало диалог между Москва и Вашингтон

Путин твърди, че приема сериозно коментарите на Тръмп за прекратяване на войната в Украйна, но не знае подробности за това, което той предлага.