Президентът на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин в близко бъдеще и да обсъжда въпроси, свързани с енергетиката, търговията, борбата срещу разпространението на новия коронавирус и вероятно ситуацията във Венецуела, коментира той пред Fox News, цитиран от ТАСС.

Тръмп е помолен да коментира ситуацията на петролните пазари. "Русия и Саудитска Арабия се борят. Те понижиха цените на петрола. Между другото, веднага след това телефонно обаждане, ще говоря с джентълмен на име Владимир Путин. Това ще е следващото ми телефонно обаждане. Ще говорим по телефона много скоро", добави Тръмп. "Ще обсъдим този и други въпроси с него", обясни той.

"Това ще бъде една от темите, за които ще говорим, за енергетиката. Не искаме да унищожаваме индустрията", заяви Тръмп. Той не обясни за коя индустрия става въпрос. "Ние ще говорим за това и ще говорим за търговия", добави американският лидер.

"Ние говорим много за търговията. Те биха искали да търгуват с нашата страна. Това беше сериозно повредено поради глупостите, които се случваха", добави Тръмп, обяснявайки, че става дума за твърдения за намеса на Русия в изборите. "Оказа се, че всичко това е глупост", подчерта той.

Тръмп каза още, че възнамерява да обсъди в разговор ситуацията с разпространението на коронавирус, отбелязвайки, че според него Русия има "голям проблем с вируса".

Попитан за ситуацията във Венецуела, Тръмп обясни, че не изключва да обсъди и ситуацията във Венецуела.

"Да се разбираме с Русия е добре. Говорих за това по време на кампанията", каза американският лидер. "Честно казано, имаме по-големи проблеми с други страни, отколкото с Русия. И също така потенциални проблеми", добави американският президент.

"Роснефт" напусна Венецуела

"Роснефт" напусна Венецуела

Активите на компанията са придобити от руското правителство

Тръмп отбелязва значението на поддържането на диалог с Русия, но в същото време подчертава, че именно той въвежда строги санкции срещу Русия.

"Няма да кажа, че тези отношения са безупречни, но трябва да ги обсъдим. Те се биха през Втората световна война, загубиха 50 милиона души, те бяха наши партньори във Втората световна война. Германия беше наш враг... И сега не си говорим с Русия, но си говорим с Германия", добави той.

"Как така, ние говорим с някои, а не с други. И погледнете Втората световна война, тези колосални загуби."

На въпрос за санкциите, наложени на Русия, Тръмп обясни, че има строга политика спрямо Русия. "Аз въведох санкциите", аргументира се той. "Бях твърд към Русия, като никой друг президент в историята на страната, наложих много тежки санкции. Те не им харесват."

"Честно казано, трябва да намерим общ език, но когато става въпрос за отмяна на санкциите, това изглежда като проява на слабост", добави той.

Тръмп: Много добре свършена работа, ако умрат само 100 000 души

Тръмп: Много добре свършена работа, ако умрат само 100 000 души

Ако имаме между 100 000 и 200 000, ние заедно ще сме свършили много добра работа