Президентът на САЩ Доналд Тръмп тази седмица обмисля да освободи американския министър на отбраната Марк Еспър заради разногласия по отношение на протестите, но е променил решението си, защото не иска правителствени промени преди изборите в началото на ноември, съобщават ЕнБиСи и ТАСС.

Тръмп е ядосан на Еспър по две причини пряко свързани с демонстрациите.

Шефът на Пентагона във вторник в интервю за ЕнБиСи призна, че не знае защо в понеделник е поканен да се разхожда с президента на САЩ и други служители от Белия дом до църква, подпалена по време на протестна акция, близо до която Тръмп позира пред фотографите с Библия в ръце.

Освен това Еспър по време на брифинг в Пентагона в сряда се противопостави на използването на армията срещу протестиращите.

Тръмп многократно е заявявал готовността си да я използва, ако е необходимо.

След посещение в Белия дом, Еспър отменя изтеглянето на армията от Вашингтон

След посещение в Белия дом, Еспър отменя изтеглянето на армията от Вашингтон

Тръмп и него обвинява в слабост, 82-а въздушно-десантна дивизия остава в готовност

Според източниците на телевизионната компания Тръмп показва на Еспер, че е вбесен от изявленията му в присъствието на главния прокурор Уилям Бар, след което решава да уволни шефа на Пентагона.

Ден по-късно Тръмп размисля, следвайки препоръка на своите съветници да не променя кабинета преди изборите за президент на САЩ на 3 ноември. Според един от съветниците, освобождаването на Еспър "не си струва, пет месеца преди вота".

В понеделник вечерта Тръмп се обърна към американците от Белия дом докато под експлозии от зашеметяващи гранати полицията в този момент разчистваше площад Лафайет от протестиращи.

По-късно Тръмп напусна резиденцията и, придружен от Еспър, Бар, служители на администрацията и журналисти, се отправи към вече празния площад. Президентът стигна до епископската църква "Свети Йоан", която протестиращи бяха подпалили по-рано същата вечер.

Тръмп вдигна Библията и заяви, че "САЩ са най-великата държава в света", след което обеща да гарантира сигурността на държавата.

The New York Times коментира, "Протестиращите бяха разпръснати със сълзотворен газ, така че Тръмп да може да позира пред църквата". 

Губернаторът на Ню Йорк, Андрю Куомо критикува президента и склонността му към самостоятелен PR.

Генерал Матис е ужасен от Тръмп, а президентът се радва, че го е "уволнил"

Генерал Матис е ужасен от Тръмп, а президентът се радва, че го е "уволнил"

Матис обвини Тръмп в злоупотреба с власт, разединение и липса на лидерство