Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп обяви кои ще бъдат първите законови действия, които ще предприеме след официалното си встъпване в длъжност през януари, предадоха информационните агенции.

Във видеообръщение той посочи, че първото, с което ще се заеме, е процедура по излизане на САЩ от Транстихоокеанското партньорство.

По думите на Тръмп, то представлява потенциална катастрофа за страната. Според него, вместо Транстихоокеанското партньорство трябва да се сключат двустранни споразумения, позволяващи връщането на производства и работни места в САЩ.

Излизането от споразумението беше сред основните послания в предизборната кампания на Тръмп.

То беше сключено през февруари тази година след 7-годишни преговори и се смята за крайъгълен камък в икономическата политика на президента Барак Обама. Документът беше подписан от 12 държави: Австралия, Бруней, Виетнам, Канада, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, САЩ, Сингапур, Чили и Япония.

Китайският президент защити свободната търговия, заклейми протекционизма на Тръмп

Китайският президент защити свободната търговия, заклейми протекционизма на Тръмп

Новоизбраният американски президент тревожи не един държавен глава

По-рано японският премиер Шиндзо Абе заяви, че без участието на САЩ Тихоокеанското партньорство ще се обезсмисли, тъй като фундаменталният баланс ще бъде нарушен.

Друга стъпка, която Тръмп смята да предприеме още пред първия си ден в Белия дом, е ограничаване на държавното регулиране в различни сфери.

Той увери също, че ще нареди на министерството на труда да започне разследване на визови злоупотреби и че ще отмени ограниченията върху производството на въглеводороди, включително върху добива на горива от шелфа.