Президентът на САЩ Доналд Тръмп покани британския премиер Борис Джонсън да го посети в Белия дом през новата година, съобщиха в неделя британските медии, цитирани от "Ройтерс".

Поканата на Тръмп е отправена след победата на изборите. Великобритания иска да сключи нова търговска сделка със САЩ, след като напусне Европейския съюз в края на януари.

"В средата на януари са изведени някои потенциални дати, но все още официално нищо не е договорено. Но е ясно, че и двете страни искат да направят това в началото на 2020 г.", коментира източник, близък до Белия дом.

Кралицата: Здравеопазването и тероризмът – приоритетите в програмата на Джонсън

Кралицата: Здравеопазването и тероризмът – приоритетите в програмата на Джонсън

Това стана ясно по време на тронното слово на кралица Елизабет II

Джонсън не желае посещение преди Брекзит на 31 януари и би предпочел да е след преразпределение в кабинета, предвидено през февруари, когато се очаква да назначи Майкъл Гоув за свой нов търговски преговарящ, съобщава The Mail в неделя.

Това може да позволи на Джонсън да вземе и Гоув в САЩ преди разговорите за търговска сделка след Брекзит.

Някои вътрешни лица на "Даунинг стрийт" обаче имат опасения относно посещението на Джонсън поради притеснения, че премиерът може да бъде въвлечен в продължаващата процедура по импийчмънт на Тръмп, съобщава Sunday Times.

Джонсън спечели одобрение за сделката си за Брекзит в британския парламент в петък, първата стъпка към изпълнение на предизборното му обещание да осигури напускането на Великобритания от Европейския съюз до 31 януари.

Камарата на общините одобри проектозакона за Брекзит на второ четене

Камарата на общините одобри проектозакона за Брекзит на второ четене

Проектозаконът за Брекзит е прокаран на второ четене с 358 гласа срещу 234

Докато Великобритания се готви да напусне блока, Джонсън и Тръмп се споразумяха в телефонно обаждане да продължат "амбициозното" споразумение за свободна търговия Великобритания-САЩ.

След победата на Джонсън на изборите на 12 декември, Тръмп коментира, че Великобритания и САЩ вече са свободни да сключат "огромна" нова търговска сделка след Брекзит.

"Тази сделка има потенциал да бъде много по-голяма и по-доходоносна от всяка сделка, която може да бъде сключена с ЕС", заяви Тръмп.

Трюдо, Джонсън и Макрон се присмиват на Доналд Тръмп

Трюдо, Джонсън и Макрон се присмиват на Доналд Тръмп

CBC News публикува видео, на което тримата лидери обсъждат президента на САЩ на прием в Бъкингамския дворец