Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обещава да прокара закони за по-голямо финансиране на Националната здравна служба и по-дълги присъди за тероризъм.

Това стана ясно по време на тронното слово на кралица Елизабет II в британския парламент. Тя представи програмата на правителството след победата на Консервативната партия на проведените избори, пише "Гардиън".

Фон дер Лайен: Великобритания повече ще пострада от ЕС, ако не се договорим търговски

Фон дер Лайен: Великобритания повече ще пострада от ЕС, ако не се договорим търговски

Графикът пред нас е изключително предизвикателен

Програмата за управление на Борис Джонсън е почти същата като речта на кралицата през октомври, но има няколко допълнения от предизборната програма на торите.

Новото основно законодателство е проектозакон за финансиране на Националната здравна служба. В закона ще бъде заложено увеличаване на финансирането до 2023-2024 г. с 33,9 милиарда британски лири, което като цяло се разглежда като символичен ход.

2,6 млн. граждани на ЕС са подали документи за пребиваване във Великобритания

2,6 млн. граждани на ЕС са подали документи за пребиваване във Великобритания

Министерството на вътрешните работи обяви, че е получило 142 300 молби през ноември

Също така ще бъде приет нов законопроект за борбата с тероризма. Предвижда се по-тежки присъди за тероризъм и минимална присъда от 14 г. Също ще се затвори вратичката, която позволява предсрочно освобождаване на терористи. Това е във връзка с атаката на Лондон бридж, която беше извършена от терорист, освободен предсрочно.

Третият елемент от програмата е обещание за "законодателство за шпионажа", което ще позволи на специалните служби да използват необходимите инструменти за спиране на вражески действия на държавно ниво.

1/3 от законопроектите са свързани с Брекзит и отношенията с ЕС.

Кабинетът на Джонсън ще приеме ново законодателство за имиграцията. Правилата за имиграционния контрол ще са същите както за гражданите на ЕС, така и за тези от други държави, което означава, че се прекратява свободното движение. Ще бъде въведена точкова система като тази в Австралия.

8 законопроекта са предвидени за спазването на реда и законите в страната. Те ще помогнат в борбата с престъпленията.