Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че всеки провал за бързо договаряне на ново търговско споразумение след Брекзит ще навреди на Великобритания повече от на Европейския съюз, информира АФП.

"Графикът пред нас е изключително предизвикателен", обяви тя пред Европейския парламент в Страсбург.

"В случай, че не успеем да сключим споразумение до края на 2020 г, ние ще бъдем изправени пред огромни проблеми. Това ще навреди на нашите интереси, но повече ще засегне Обединеното кралство", подчерта Фон дер Лайен.

Вчера говорителят на правителството на Великобритания съобщи, че премиерът Борис Джонсън е провел телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Те се съгласиха да работят заедно с голяма енергия за договаряне на бъдещо партньорство до декември 2020 г.

Фон дер Лайен: Имаме 11 месеца да договорим търговско споразумение с Лондон

Фон дер Лайен: Имаме 11 месеца да договорим търговско споразумение с Лондон

Меркел предупреди, че Великобритания ще се превърне в нов конкурент до входната врата на ЕС

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън ще се опита да изпълни предизборното си обещание да осъществи Брекзит с приемане на закон, който предвижда Обединеното кралство да напусне ЕС на 2020 г. и да не се удължава преходният период, който изтича в края на следващата година.

Това означава, че ако ЕС и Великобритания не договорят търговско споразумение до края на следващата година, те ще търгуват на базата на правилата на Световната търговска организация.