Премиерът на Великобритания Борис Джонсън ще се опита да изпълни предизборното си обещание да осъществи Брекзит с приемане на закон, който предвижда Обединеното кралство да напусне ЕС на 2020 г. и да не се удължава преходният период, който изтича в края на следващата година, пише "Гардиън".

Борис Джонсън внася законопроекта за Брекзит в петък

Борис Джонсън внася законопроекта за Брекзит в петък

Той поясни, че Лондон иска споразумение за свободна търговия с ЕС като това на Брюксел с Канада

Днес новите британски депутати ще положат клетва в Уестминстър. Екипът на премиера работи върху изменение на законопроекта за Брекзит, така че преходният период трябва да приключи на 31 декември 2020 г. и няма да бъде поискано от ЕС да гарантира допълнително отлагане.

Източник от "Даунинг стрийт" коментира, че в манифеста на Консервативната партия се казва ясно, че няма да се удължава преходният период и новият законопроект за споразумението за напускане законно ще забрани на правителство да търси ново удължаване.

Печатът на Острова: Британският лъв реве за Борис и Брекзит

Печатът на Острова: Британският лъв реве за Борис и Брекзит

"Гардиън" пише, че Джонсън е получил мнозинство, а лейбъристите са претърпели катастрофално представяне

Обещанието на Джонсън да не иска удължаване беше използвано от лидера на партия "Брекзит" Найджъл Фараж като причина партията му да не се бори за контролираните от торите 317 депутатски места.

Вчера говорителят на премиера съобщи, че първото гласуване на плана за Брекзит на Джонсън вероятно ще се проведе в петък.

Вчера вечерта премиерът обяви малки промени в кабинета.

Камарата на общините ще възобнови работа днес. Депутатите ще положат клетва, а по-късно кралицата Елизабет II ще произнесе реч.

Според плана на Джонсън Великобритания ще напусне ЕС на 31 януари 2020 г. щом бъде прокаран законопроектът. По време на преходния период Обединеното кралство се очаква да напусне митническия съюз, единния пазар и да започне преговори за нов режим, но ще следва повечето закони на ЕС като други страни членки. Няма да има право на глас в институциите на Общността.

Брекзит е неоспоримо решение на британския народ, обяви пируващият Борис Джонсън

Брекзит е неоспоримо решение на британския народ, обяви пируващият Борис Джонсън

След смазващата победа кабинетът на Джонсън се нарече "Правителство на народа"

Има клауза, според която Великобритания и ЕС трябва да постигнат съгласие за удължаване на преходния период до 2 г. Това е заложено в член 132 от споразумението за напускане, което е изключително непопулярно сред някои консерватори, които настояват за "твърд" Брекзит и работен режим в условията на Световната търговска организация.