Изправен пред нова вълна от въпроси относно връзките си с Русия, американският президент Доналд Тръмп казва на съветниците си и съюзниците си, че може да изостави - поне временно - плана си да преследва сключване на споразумение с Русия относно терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") и други въпроси, свързани с националната сигурност.

Това твърдят служители от американската администрация, както и западни дипломати, цитирани от "Асошиейтед прес".

Отбелязва се, че това може да е свързано с натиска върху екипа на Тръмп заради обвиненията за контакти с Москва.

Върху смяната на външнополитическия курс може да оказва влияние и това, че новите попълнения в обкръжението на американския президент настояват за по-твърда позиция спрямо Русия.

По-конкретно, съветникът на Тръмп по националната сигурност Хърбърт Макмастър по време на среща с членовете на Съвета за национална сигурност назовал Русия и Китай като страни, които искат да преобърнат съществуващия световен ред, разкрива един от служителите в администрацията, присъствал на срещата.

От своя страна западни дипломатически представители в разговори с Тръмп подчертали, че споразумението с Русия носи големи рискове, отбелязал дипломатически източник.

Един от служителите в администрацията добавил, че Тръмп и съветниците му засега все още се намират в начален етап на обсъждане на подходите към външната политика на САЩ по отношение на Москва.

В разговори с дипломати и други официални лица Тръмп и негови съветници са разкрили ново отношение и мислене към последните провокации на Москва.

Ала преразглеждането на основния принцип на външната политика на президента подчертава нарастващите политически рискове от по-тесни отношения с Русия, след като ФБР разследва връзки на сподвижници на Тръмп от предизборния щаб с Москва, а комисии на Конгреса задълбочават разследването си относно намесата на Русия в президентските избори през 2016 в негова полза.

Скандалът вече доведе до уволнението на съветника по национална сигурност на Тръмп - Майкъл Флин, който подведе властите за контактите си с руския посланик, и до призиви от страна високопоставени демократи главният прокурор и правосъден министър Джеф Сешънс да подаде оставка, след като се опита да скрие срещите си с руския посланик във Вашингтон.

Тръмп обвини "лошия човек" Обама, че му подслушвал телефонните разговори

Тръмп обвини "лошия човек" Обама, че му подслушвал телефонните разговори

Това ставало по време на предизборната кампания