Путин е "донякъде отслабен поне в съзнанието на много хора" от неуспешен бунт и сега е моментът Съединените щати да се опитат да посредничат за мирно споразумение между Русия и Украйна. Това коментира Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп за Ройтерс.

"Това е моментът да го направим, да съберем двете страни, за да наложим мир", добави той.

Тръмп не изключва, че ако се стигне до споразумения, правителството в Киев може да се наложи да отстъпи част от територията на Русия, за да спре войната. Той каза, че всичко би било "предмет на преговори", ако той беше президент, но добави, че енергичната борба на украинците им спечели много заслуги. "Мисля, че те биха имали право да задържат голяма част от това, което са спечелили, и мисля, че Русия също би се съгласила с това. Имате нужда от правилния посредник или преговарящ, а ние нямаме такъв в момента", каза той.

За Байдън Путин е парий, но не е сигурен дали е отслабен от бунтa

За Байдън Путин е парий, но не е сигурен дали е отслабен от бунтa

Но Русия видимо губи войната срещу Украйна

Припомняме, че миналата година Зеленски предлага мирен план от 10 точки, който призова Русия да изтегли всичките си войски.

Според Тръмп, ако Путин не беше на власт, алтернативата би била несигурна - може ситуацията да се подобри, но може и да стане много по-лошо, каза той.

Що се отнася до обвиненията във военни престъпления, повдигнати срещу Путин от Международния наказателен съд миналия март, Тръмп изтъкна, че това би подлежало на обсъждане едва когато войната приключи. Ако повдигнете темата точно сега, никога няма да сключите мир.

Бившият президент също засегна темата за Китай, като настоя, че на страната трябва да бъде даден 48-часов срок в който да изтегли шпионските си съоръжения от Куба.

Шойгу: Куба е най-важният съюзник в Карибите

Шойгу: Куба е най-важният съюзник в Карибите

Куба напълно разбирала мотивите на Русия в Украйна

"В противен случай бих им наложил 100% тарифа за всичко, което продават на Съединените щати, и те биха изчезнали в рамките на два дни. Дори в рамките на един час", каза Тръмп.

Той не даде конкретен отговор дали САЩ биха подкрепили Тайван военно, в случай че Китай го нападне. Според него този вид конкретика би навредил на преговорната му позиция. "Мога само да ви кажа, че за четири години нямаше заплаха. И нямаше да се случи, ако бях президент."