Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля възможността да назначи за свой съветник по национална сигурност настоящия държавен секретар Майк Помпео, като в този случай ще заема едновременно и двете длъжности, съобщава СиЕнЕн.

"Тръмп обсъжда тази възможност с други служители на администрацията", коментират източници на медията.

Последният път, когато един и същ човек е заемал едновременно двете позиции е преди около 50 години. В продължение на около две години Хенри Кисинджър е държавен секретар и съветник на президента на САЩ за национална сигурност.

Тръмп заяви по-рано, че обмисля петима кандидати за поста. "Имам петима души, които много го искат ... Пет души, които считам за много висококвалифицирани, добри хора."

Тръмп уволни Джон Болтън

Тръмп уволни Джон Болтън

Услугите му вече не били необходими в Белия дом

Снощи, на благотворителен бал във Вашингтон със съпругата си, Помпео се смя с приятели, че Болтън е уволнен. Двамата често спорят и дори спират да си говорят извън официални срещи. Помпео е весел, а отношението му е "какъв ден, какъв живот, каква работа", коментира източник на СиЕнЕн, присъствал на събитието.

Засега Помпео ще остане главен съветник по външна политика на президента, обяснява друг източник, близък до Белия дом. "Той ще действа като съветник по националната сигурност поне в близко бъдеще. Тръмп е доволен от това", допълва източникът.

Официален представител на администрацията предупреждава, че "моделът Кисинджър" може да бъде опасен за Помпео, особено като се има предвид неговото господстващо положение в администрацията. С двойна роля Помпео рискува да стане твърде силен за вкуса на Тръмп.

Тръмп обсъждал облекчаване на санкциите срещу Иран, Джон Болтън се възпротивил

Тръмп обсъждал облекчаване на санкциите срещу Иран, Джон Болтън се възпротивил

Затова и бил уволнен като съветник по националната сигурност