Президентът на САЩ Доналд Тръмп вероятно има властта да се помилва сам в аферата с тайния сговор с Русия, но не възнамерява да го направи. Това коментира неговият адвокат Руди Джулиани, цитиран от американските медии.

Специалният прокурор Робърт Мюлър разследва ролята на Русия в американските президентски избори през 2016 г. и дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието.

Въпросът за самопомилването възникна, след като в. "Ню Йорк таймс" публикува писмо до Мюлър от адвокатите на Тръмп. В него те посочват, че той имал абсолютна власт като началник на съдебната система на САЩ да прекрати разследванията, или "дори да упражни властта си да помилва".

Доналд Тръмп-младши: Не мога да си спомня дали съм обсъждал руското разследване с баща ми

Доналд Тръмп-младши: Не мога да си спомня дали съм обсъждал руското разследване с баща ми

Днес комисията публикува повече от 1 800 страници стенограми

Такива абсолютни правомощия, изтъкват адвокатите на Тръмп, означават, че той не би могъл да възпрепятства правосъдието във всеки казус.

Джулиани беше запитан в телевизионно интервю дали Тръмп има правомощия да се самопомилва. Ръководителят на адвокатския екип на държавния глава отговорил, че "вероятно има", но добавил: "Той няма намерение да се самопомилва."

Той коментирал още, че "политическите последствия от това ще бъдат тежки. Помилването на други хора е едно нещо. Помилването на себе си е друго".

Прекратете разследването на Русия, призова Тръмп

Прекратете разследването на Русия, призова Тръмп

Пълен лов на вещици

Говорейки пред CNN, лидерът на републиканското мнозинство в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) Кевин Маккарти изтъкна, че никой президент не следва да се самопомилва.

Всичко това произтича от разследването на специалния прокурор Мюлър за предполагаем таен сговор между предизборния щаб на Тръмп и руските власти в предизборната кампания, след която той стана президент на САЩ. Тръмп винаги е твърдял, че няма таен сговор и че разследването е "лов на вещици".

Част от разследването на Мюлър се занимава с това, дали Тръмп се е опитал престъпно да го възпрепятства, по-специално с уволнението на бившия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин и бившия директор на ФБР Джеймс Коми, както и с реакцията си срещу отказа на главния прокурор Джеф Сешънс от разследването.

Тръмп смекчи тона към Русия, за враждата било виновно разследването за намесата ѝ

Тръмп смекчи тона към Русия, за враждата било виновно разследването за намесата ѝ

"Няма таен сговор с Русия", отново повтори той