Мексико трябва да депортира мигрантите, опитващи се да влязат в САЩ, обратно в техните родни страни. За това настоя американският президент Доналд Тръмп, добавяйки, че много хора от т. нар. керван от мигранти са престъпници и че САЩ ще затворят за постоянно границата си, ако е необходимо.

Мексико гони 500 мигранти, щурмували границата със САЩ

Мексико гони 500 мигранти, щурмували границата със САЩ

Напрежението на границата между Мексико и САЩ се покачи

"Мексико трябва да върне мигрантите, много от които са безчувствени престъпници, обратно в техните страни. Направете го със самолети, с автобуси, направете го както искате, но те да НЕ влизат в САЩ. Ще затворим границата за постоянно, ако е необходимо. Конгрес, финансирайте СТЕНА!", настоя Тръмп в профила си в "Туитър".

Мексико обяви по-рано, че ще депортира около 500 мигранти, участвали в сблъсъците на границата на САЩ и Мексико, при които американски граничари използваха сълзотворен газ срещу мигрантите, които се опитаха да щурмуват границата и да преминат в САЩ.

Инцидентът се случи на най-активната входно-изходна точка между САЩ и Мексико, откъдето се регистрират около 100 000 преминавания дневно. Граничният пункт беше временно затворен след кратката схватка.

Мексико отрича договорка със САЩ за мигрантите

Мексико отрича договорка със САЩ за мигрантите

Около 5000 мигранти са на границата между Мексико и САЩ

Около 7000 мигранти от Централна Америка търсят убежище в САЩ, като 5000 понастоящем са настанени на преобразуван спортен стадион в Мексико, докато чакат да кандидатстват за бежански статус.

Съдбата на кервана мигранти се превърна в разгорещен политически дебат в САЩ, като Тръмп и неговите поддръжници твърдят, че сигурността на границите е приоритет пред приемането на мигранти.

Кметът на Тихуана обяви "хуманитарна криза" заради мигрантите

Кметът на Тихуана обяви "хуманитарна криза" заради мигрантите

Тихуана се намира до границата със САЩ