Синът на американския президент Доналд Тръмп обяви, че не е казал на баща си за срещата си с руската адвокатка, която заявила, че би могла да помогне на неговата предизборна кампания.

Доналд Тръмп-младши коментира пред телевизия Fox News, че срещата била "едно нищо", но той трябвало да се отнесе по различен начин по казуса.

Тръмп-младши се зарадвал на руски „мръсотии” за Клинтън
Обновена

Тръмп-младши се зарадвал на руски „мръсотии” за Клинтън

При размяната на имейли с Голдстоун на Тръмп-младши са предложени доказателства за Клинтън

Той публикува имейли, показващи, че е приветствал предложение да се срещне с адвокатката, за която се твърди, че има връзки с Кремъл и разполага с материали в ущърб на Хилари Клинтън.

Американските власти разследват предполагаема руска намеса в американските президентски избори.

Откакто беше избран за президент Тръмп е преследван от твърдения, че Русия се е опитала да саботира предизборната кампания на Хилари Клинтън.

Тръмп отрече да е знаел за това, а Русия също многократно отрече да се е намесвала.

Адвокатът, срещнал се с Доналд Тръмп-младши, потвърди, че няма контакти с Кремъл

Адвокатът, срещнал се с Доналд Тръмп-младши, потвърди, че няма контакти с Кремъл

Наталия Веселницкая разкри, че се е срещнала с Доналд Тръмп-младши

Запитан по време на интервю за Fox News дали е казал на баща си за миналогодишната среща, Тръмп-младши посочил: "Не. Това беше едно нищо. Нямаше какво да се казва. Имам предвид, че дори нямаше да си спомня за това, ако не бяхте започнали да се ровите в тези неща. Това бяха буквално просто загубени 20 минути."

Доналд Тръмп-младши, зетят на президента Джаред Къшнър и шефът на предизборната му кампания Пол Манафорт са се срещнали с руската адвокатка Наталия Веселницкая в "Тръмп тауър" в Ню Йорк през юни 2016 г.

Тръмп-младши получил имейл от посредник, британския музикален журналист Роб Голдстоун, в който му обещал документи от Русия, според които Хилари Клинтън е извършила престъпление.

Синът и зетят на Тръмп се срещали със свързан с Кремъл адвокат

Синът и зетят на Тръмп се срещали със свързан с Кремъл адвокат

Нови разкрития по руската афера

По това време баща му беше вероятен кандидат на Републиканската партия за президент, като тъкмо започваше битката му срещу опонента му от Демократическата партия Хилари Клинтън.

Твърди се, че срещата е била уредена от руския бизнесмен Арас Агаларов и неговия син Емин, поп звезда, на който за известно време мениджър му е бил Роб Голдстоун.

В единия имейл от Голдстоун се изтъква, че информацията, която им е обещана, била "очевидно много важна и чувствителна информация, но е част от подкрепата за Тръмп от страна на Русия и нейното правителство".

Отговорът на Тръмп-младши на това бил: "Ако е това, което казвате, много съм заинтригуван."

Срещата с руската адвокатка се е състояла, но според сина на Тръмп Веселницкая не им е предоставила никаква полезна информация и тя е продължила само 20 минути.

Ретроспективно погледнато, той би направил нещата малко по-различно, коментира още Тръмп-младши, но защитил действията си.

"Това (срещата с руската адвокатка) е преди манията около Русия, това е преди тази история да се развие в пресата", отбелязал синът на Тръмп.

Ала срещата не стигнала до никъде, допълни той, като било очевидно, че срещата не била за Хилари Клинтън.

Той не би могъл да гарантира за информацията, която му е била изпратена

"Някой ми изпрати имейл. Прочетох го, отговорих по съответния начин и ако имаше нещо интересно там, смятам, че то е доста елементарно", отбеляза той.

Синът на Тръмп публикува разменените имейли по темата, след като беше притиснат от разкритията на в. "Ню Йорк таймс".

Доналд Тръмп излезе с кратко изявление по темата в подкрепа на сина си, определяйки го като "висококачествен човек" и аплодирайки неговата прозрачност.

Голдстоун по-рано отрече да е имал каквато и да е информация за участие на руското правителство в американските избори.

Веселницкая вчера посочи, че никога не е разполагала с информация, която би могла да навреди на Клинтън и нямала връзки с Кремъл. Агаларов нарече обвиненията "фантазии".