Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че не се притеснява, че изтеглянето на американските военнослужещи от Сирия би могло да застраши Израел, изтъквайки, че военният партньор на САЩ може успешно да се отбранява, съобщават израелски медии.

Тръмп говори по темата по време на изненадващото си посещение във военновъздушната база "Ал Асад" в Ирак, докато защитава решението си да изтегли американските войници от Сирия, където те водеха коалиция за борба срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

Тръмп изненадващо посети Ирак

Тръмп изненадващо посети Ирак

Уверява, че няма да изтегля американските военни…

"Е, не го виждам. Говорих с Биби (израелския премиер Бенямин Нетаняху, б. р.)", коментира Тръмп, допълвайки: "Казах на Биби. А, знаете, ние даваме на Израел 4,5 млрд. долара годишно. И те се защитават много добре, ако се вгледате."

"Ще се грижим добре за Израел. Израел ще бъде добре. Но ние даваме на Израел 4,5 млрд. долара годишно. И им даваме, честно казано, много повече пари от това, ако погледнете сметките - много повече пари от това. И те вършат много добра работа за себе си", добави той, без да уточнява произхода на тези 4,5 млрд. долара.

САЩ понастоящем отпускат 3,8 млрд. долара на Израел ежегодно като част от пакета за помощ в областта на отбраната, който беше договорен по време на управлението на предишния американски президент Барак Обама. Меморандумът за разбирателство предоставя на Израел 38 млрд. долара за период от 10 години, включително финансиране на израелските програми за прихващане на ракети.

Тръмп също така се позова на решението си да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим като доказателство за ангажимента си към Израел, отбелязвайки, че "никой не е готов да направи това", въпреки че предишните президенти "всички казаха, че ще го направят".