Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания изненадващо пристигнаха в Ирак, за да посетят американските военни в базата "Ал Асад".

Те са потеглили "късно през Коледната нощ", за да благодарят на войниците за "тяхната служба, техните успехи и техните жертви", предаде Би Би Си с позоваване на официална информация от Белия дом.

Това е първата визита на президента в район на военни действия.

Тръмп е заявил, че не планира изтегляне на американските сили от Ирак, съобщи агенция "Ройтерс".
По думите му, САЩ повече няма да изпълняват ролята на световен полицай.

Той е коментирал също, че базата в Ирак би могла да се използва и за операции в Сирия, ако се окаже, че това е необходимо.

"Ако видим, че с ИДИЛ става нещо, което не ни харесва, можем да нанесем срещу тях удар толкова бързо и толкова силно, че няма и да разберат как се е случило." - обещал Тръмп.

Визитата е подготвяна при пълна секретност. На придружаващите го журналисти е било забранено да съобщават, че президентът е пристигнал във военната база, на около 200 километра от Багдад.

Тръмп нареди пълно изтегляне на САЩ от Сирия

Тръмп нареди пълно изтегляне на САЩ от Сирия

Това "хвърля американската стратегия в Близкия изток в бъркотия"

Пътуването идва броени дни, след като министърът на отбраната Джим Матис подаде оставка заради несъгласия с президента и конкретно заради решението на Тръмп да изтегли американските военни от Сирия. По-късно той обяви, че започва изтегляне и от Афганистан.

Към момента в Ирак има 5000 американски войници, които подкрепят правителството на страната в борбата му срещу ИДИЛ.