Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да участва в конференция за мир, демокрация и мултилатерализъм в неделя в Париж, организирана по инициатива на френския му колега Еманюел Макрон, което е очевидно пренебрежение на Тръмп към него, отбелязва "Франс прес".

Тръмп ще посети Париж за възпоменанията за 100-годишнината от края на Първата световна война, като там ще присъстват още около 70 световни лидери, сред които руският президент Владимир Путин, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и германският канцлер Ангела Меркел, които ще участват включително и на конференцията.

Век след Първата световна война 80 хил. войници още не са намерени във Вердюн

Век след Първата световна война 80 хил. войници още не са намерени във Вердюн

Общо 300 000 германски и френски войници загиват там през 1916 г.

По-рано тази седмица организаторите омаловажиха важността на присъствието на Тръмп, въпреки че обясниха защо Тръмп може да не е видял програмата на конференцията да му е присърце.

"Целта на форума е да покаже, че има много сили в международната система - държави, неправителствени организации, фондации, интелектуалци, компании, които смятат, че се нуждаем от свята на правила, отворен свят и мултилатерален свят", коментира главният организатор на конференцията.

Макрон беше открит критик на политиките на Тръмп под лозунга "Америка на първо място" и неговите решения да оттегли САЩ от международни споразумения като тези за климата от Париж, ядреното споразумение с Иран и договора за забрана на ядрените сили със среден обсег.

Макрон използва честванията около годишнината от края на Първата световна война, за да отправи редица предупреждения за възхода на национализма по целия свят - въплътен от Тръмп - и го оприличи на "проказа".