Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп яростно нападна настоящия държавен глава Джо Байдън за начина, по който ръководи изтеглянето на американските военни от Афганистан, съобщава "Ройтерс".

По негови думи това е "най-голямото външнополитическо унижение" в американската история.

Републиканецът Тръмп многократно обвини демократа Байдън за превземането на Афганистан от талибаните, независимо че американското изтегляне, довело до провала на афганистанските правителствени сили, беше договорено именно от неговата собствена администрация.

Нескопосаното изтегляне от Афганистан, ръководено от Байдън, е най-удивителната проява на брутална некомпетентност от национален лидер, случвала се някога, категоричен бе Тръмп.

Тръмп с нова атака срещу Байдън

Тръмп с нова атака срещу Байдън

Напрежение в САЩ заради Афганистан

В момента талибаните се опитват да сформират ново правителство, след като бойците им преминаха устремно през страната, докато американските военни сили се изтегляха след 20 години присъствие, а подкрепяните от Запада правителство и армия се сринаха.

От своя страна, Байдън разкритикува афганистанските военни за това, че са отказали да се сражават, осъди вече отстраненото афганистанско правителство и посочи, че е наследил от Тръмп лошо споразумение за изтегляне.

Тръмп след фиаското в Афганистан: Байдън да се оттегли позорно

Тръмп след фиаското в Афганистан: Байдън да се оттегли позорно

Това, което направи Джо Байдън, е легендарно

Тръмп обвини за ситуацията Байдън и подчерта, че настоящият президент не е следвал изготвения от неговата администрация план. Тръм изрази съжаление, че американски служители и военна техника са били изоставени при изтеглянето на войските.

"Това не е изтегляне - това е пълна капитулация", категоричен бе той.

По негови думи бързото завземане на властта в Афганистан не би се случило, ако той още е бил държавен глава.

Можеше да си тръгнем с чест, а вместо това си тръгнахме с точно обратното на чест, изрази огорчение Тръмп.