САЩ искат да сключат ново споразумение в областта на контрола на оръжията с Русия, Китай и евентуално още няколко страни. Това обяви американският президент Доналд Тръмп, отговаряйки на въпрос на кореспондент на ТАСС в разговор с журналисти в Белия дом, преди да замине за предизборна обиколка в щата Кентъки.

"Сега ние се стремим към голямо споразумение в областта на контрола на оръжията с Русия и Китай и евентуално няколко други страни", отбеляза американският държавен глава.

Краят на Нов СТАРТ стимулира САЩ и Русия да произвеждат повече ядрени оръжия

Краят на Нов СТАРТ стимулира САЩ и Русия да произвеждат повече ядрени оръжия

Нова надпревара във въоръжаването

Той коментирал предстоящото в началото на 2021 г. изтичане на Договора за мерките за допълнително съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ).

"В момента работим върху контрола над въоръженията. Ние работим с Китай, работим с Русия", уверил Тръмп.

"Струва ми се, че и двете страни (Русия и Китай) биха искали да направят това (да сключат ново споразумение за контрол на оръжията), особено що се отнася до ядрените оръжия", смята ръководителят на американската администрация.

На допълнителен въпрос дали САЩ биха искали да удължат Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ), Тръмп не отговорил.