Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп има намерение да обжалва решението за насрочване на 4 март 2024 г. за начална дата на съдебния процес срещу него, предаде "Ройтерс".

Той не даде повече подробности за това как и кога ще бъде обжалвана датата и нарече делото политически мотивирано.

"Ще обжалвам", заяви Тръмп в публикация на своята социална платформа Truth social.

В типичния си стил обаче нападна остро специалния прокурор Джак Смит, под чийто надзор се провеждаше разследването, както и други лица, участващи в процеса.

Процесът срещу Тръмп започва на 4 март 2024 година

Процесът срещу Тръмп започва на 4 март 2024 година

Натоварен съдебен график за бившия президент

Обезумелият Джак Смит и неговият екип от бандити, които бяха хванати да отиват към Белия дом точно преди обвинението срещу 45-ия президент на Съединените щати. Те не работят по този лов на вещици почти 3 години, но решиха за да ударят по средата на кампанията му политическия опонент на Джо Байдън срещу него. Намеса в изборите! Днес предубеденият, мразещ Тръмп съдия ми даде само два месеца удължаване, точно каквото корумпираното ни правителство искаше, СУПЕР ВТОРНИК. ЩЕ ОБЖАЛВАМ!

Припомняме, че американският съдия Таня Чъткан снощи определи 4 март 2024 г. за начална дата на процеса - едно от четирите наказателни преследвания, пред които е изправен бившият президент.

Делото е за опита му да отмени поражението си на изборите през 2020 г.

Няма законово основание да бъде обжалвано решението за насрочване на делото преди да е произнесена присъда, смятат обаче правни експерти.

В същото време Тръмп води кампания за президент и е фаворит сред репубиканците. 

Доналд Тръмп превърна арестантската си снимка в Джорджия в 7.1 млн. долара

Доналд Тръмп превърна арестантската си снимка в Джорджия в 7.1 млн. долара

Кампанията твърди, че е събрала близо 20 милиона долара през последните три седмици

Адвокатите на Тръмп настояваха за дата на процеса през април 2026 г., доста след президентските избори през ноември 2024 г., твърдейки, че им трябва време, за да прегледат 12,8 милиона страници доказателства, събрани от правителството.

Но Чуткан каза, че не им е необходимо толкова много време. "Предложената от защитата дата април 2026 г. далеч надхвърля необходимото", каза тя.

Процесът срещу Тръмп трябва да започне един ден преди "супер вторника", когато повече от дузина американски щати ще проведат своите първични избори за кандидат за президент на Републиканската партия.

Освен това той трябва да се яви пред съда в Ню Йорк на 25 март по обвинения в укриване на тайно плащане на порнозвезда.

Трети процес е насрочен за 20 май 2024 г. по федерални обвинения във Флорида, в които се твърди, че Тръмп незаконно е задържал секретни документи, след като е напуснал Белия дом и се е опитал да попречи на правосъдието.

Все още не е определена дата за разглеждане на четвъртото наказателно дело в Джорджия. Прокурорът на окръг Фултън Фани Уилис поиска дело на 4 март, но решението на Чуткан означава, че графикът вероятно ще се измести.

Тръмп не присъства на изслушването в понеделник. Преди това той е нападнал Чуткан, казвайки без доказателства, че тя е предубедена към него. Чуткан предупреди, че Тръмп трябва да спре да публикува онлайн подстрекателски изявления за свидетели или други, замесени в случая.

Тръмп описа и четирите наказателни преследвания срещу като политически мотивирани опити да му попречат да се върне на власт.

Той се е признал за невинен по три от тези дела и трябва да пледира в съда в Джорджия на 6 септември по четвъртото дело, според съдебна документация, издадена в понеделник. Този случай също произтича от усилията му да отмени поражението си през 2020 г.

Във Вашингтон адвокатите на Тръмп казват, че им трябва време, за да сортират доказателствата на правителството.

Прокурорите казват, че голяма част от доказателствата се състоят от публични материали, като изявления на Тръмп и записи на Конгреса.

Те казаха в понеделник, че са предали повечето от доказателствата по делото, което възлиза общо на около 12,8 милиона страници.

Чуткан каза, че правният екип на Тръмп вече трябва да е започнал добре. "Адвокатът на г-н Тръмп е знаел, че това предстои от известно време", каза тя.