Процесът срещу Доналд Тръмп ще започне на 4 март 2024 г. във Федералния съд във Вашингтон за опита му да отмени поражението си на изборите през 2020 г., постанови федерален съдия в понеделник, създавайки натоварен график за бившия президент през следващата година, докато той води кампания за връщането си в Белия дом на предстоящите президентски избори, предава Ройтерс.

Решението на американския съдия Таня Чуткан означава, че Тръмп вероятно ще трябва да бъде изправен пред съда в най-малко три отделни наказателни дела по време на надпреварата за номиниране на републиканците за президент. Все още не е насрочена дата за гледане на дело по четвърто наказателно производство.

Адвокатите на Тръмп настояваха за дата на процеса през април 2026 г., доста след президентските избори през ноември 2024 г., твърдейки, че им трябва време, за да прегледат 12,8 милиона страници доказателства, събрани от правителството.

Но Чуткан каза, че не им е необходимо толкова много време. "Предложената от защитата дата април 2026 г. далеч надхвърля необходимото", каза тя.

Процесът срещу Тръмп трябва да започне един ден преди "супер вторника", когато повече от дузина американски щати ще проведат своите първични избори за кандидат за президент на Републиканската партия.

Освен това той трябва да се яви пред съда в Ню Йорк на 25 март по обвинения в укриване на тайно плащане на порнозвезда.

Трети процес е насрочен за 20 май 2024 г. по федерални обвинения във Флорида, в които се твърди, че Тръмп незаконно е задържал секретни документи, след като е напуснал Белия дом и се е опитал да попречи на правосъдието.

Все още не е определена дата за разглеждане на четвъртото наказателно дело в Джорджия. Прокурорът на окръг Фултън Фани Уилис поиска дело на 4 март, но решението на Чуткан означава, че графикът вероятно ще се измести.

Тръмп не присъства на изслушването в понеделник. Преди това той е нападнал Чуткан, казвайки без доказателства, че тя е предубедена към него. Чуткан предупреди, че Тръмп трябва да спре да публикува онлайн подстрекателски изявления за свидетели или други, замесени в случая.

Тръмп описа и четирите наказателни преследвания срещу като политически мотивирани опити да му попречат да се върне на власт.

Той се е признал за невинен по три от тези дела и трябва да пледира в съда в Джорджия на 6 септември по четвъртото дело, според съдебна документация, издадена в понеделник. Този случай също произтича от усилията му да отмени поражението си през 2020 г.

Във Вашингтон адвокатите на Тръмп казват, че им трябва време, за да сортират доказателствата на правителството.

Прокурорите казват, че голяма част от доказателствата се състоят от публични материали, като изявления на Тръмп и записи на Конгреса.

Те казаха в понеделник, че са предали повечето от доказателствата по делото, което възлиза общо на около 12,8 милиона страници.

Чуткан каза, че правният екип на Тръмп вече трябва да е започнал добре. "Адвокатът на г-н Тръмп е знаел, че това предстои от известно време", каза тя.

Доналд Тръмп превърна арестантската си снимка в Джорджия в 7.1 млн. долара

Доналд Тръмп превърна арестантската си снимка в Джорджия в 7.1 млн. долара

Кампанията твърди, че е събрала близо 20 милиона долара през последните три седмици