Апелативен съдебен състав в Ню Йорк нареди във вторник на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да плати глоба от 110 000 долара, съобщи New York Post. 

Глобата беше наредена от съдия през април 2022 г., след като Тръмп беше признат за неуважение за отказ да предаде документи на канцеларията на главния прокурор като част от разследване на неговата компания.

Петчленният съдебен състав постанови, че глобата на Тръмп за неспазване на призовка за записите е "правилно решение". Санкцията от 10 000 долара на ден "не е прекомерна или по друг начин неправомерна, при конкретните обстоятелства, според решението.

Главният прокурор Летиша Джеймс приветства решението от две страници, издадено от Първия съдебен отдел на Върховния съд на щата.

"За пореден път съдилищата решиха, че Доналд Тръмп не е над закона, каза Джеймс. Години наред той се опитваше да спре и да осуети законното ни разследване на неговите финансови сделки, но днешното решение изпраща ясно послание, че има последствия за злоупотреба със съдебната система, каза тя. Няма да бъдем тормозени или разубеждавани да търсим правосъдие."

Съдията наложи глобата на Тръмп миналата пролет, след като постанови, че той многократно не е предоставил на следователите на Джеймс бизнес досиета от организацията Тръмп, които те търсеха за разследването на неговата компания за недвижими имоти.

'Тръмп умишлено не се е подчинил на законна заповед на съда", пише в становището.

Тръмп оспорва искането да го съдят за неуважение към прокуратурата в Ню Йорк

Тръмп оспорва искането да го съдят за неуважение към прокуратурата в Ню Йорк

Твърди, че не притежавал исканите документи

По-късно Тръмп плати глобата, но обжалва заключението на съда за неуважение.

Щатът Ню Йорк заведе дело за 250 милиона долара срещу Тръмп, неговата компания и три от възрастните му деца през септември и ги обвини в продължаваща и системна измама, включваща десетилетия финансови отчети.

Разследването за граждански измами в Ню Йорк се върти около това дали организацията Тръмп умишлено е променила оценките на своите имоти в официални документи за незаконна печалба, според USA Today.

Говорител на Тръмп не отговори веднага на искането за коментар.

Прокуратурата в Ню Йорк иска обвинения в неуважение за Тръмп

Прокуратурата в Ню Йорк иска обвинения в неуважение за Тръмп

При неизпълнение на съдебно разпореждане да предаде определени документи за разследване