"Трети дебат няма да има." Това написа бившият президент на САЩ и кандидат на Републиканската партия Доналд Тръмп в социалната си мрежа Truth Social.

Изявлението на Тръмп дойде след обявяването на данните от анкетата на Reuters/Ipsos, в която мнозинството от анкетираните заявяват, че Харис е спечелила телевизионния дебат.

На този етап няма изявление от страна на Камала Харис.

Дебатът би бил трети за Тръмп, но втори за Харис, тъй като се брои и първият проведен дебат - с Джо Байдън, преди действащият президент да се откаже от надпреварата за втори мандат за Белия дом. Именно слабото му представяне в дебата доведе от това Байдън да завещае кандидатурата на Демократическата партия на своя вицепрезидент.

Ако кучетата и котките в Охайо можеха да гласуват

Ако кучетата и котките в Охайо можеха да гласуват

След провелия се дебат между Харис и Тръмп спокойно може да кажем, че демократът успя да изпълни и двете си задачи

Във вторник се проведе първият дебат между Доналд Тръмп и Камала Харис.

Вицепрезидентът на САЩ от Демократическата партия Камала Харис води пред републиканеца Доналд Тръмп с 5-процентни пункта - 47% на 42% - в надпреварата за спечелване на президентските избори на 5 ноември, увеличавайки преднината си след дебата.

Двудневното проучване на Reuters/Ipsos показа, че Харис е увеличила преднината си само с 1% в сравнение с преднината си засечена в периода от 21 до 28 август, но вече води с пет процентни пункта сред регистрираните гласоподаватели.

53% от тях са посочили именно Харис като победител, а 24% - че Тръмп е спечелил. Останалите до 100% или не са гледали дебата или са отказали до отговорят. Около 52% от запознатите с дебата са казали, че Тръмп се е препънал и не е изглеждал достатъчно остър, докато 21% са казали това за Харис. Сред републиканските избиратели всеки пети е казал, че Тръмп не е изглеждал достатъчно убедителен.

59-годишната Харис постави 78-годишния Тръмп в отбранителна позиция в един оспорван президентски дебат с поредица от нападки. Харис изтъкна юридическите проблеми на Тръмп.

Около 52% от избирателите, запознати с дебата, заявяват, че Харис "създава впечатление, че има по-високи морални качества", в сравнение с 29%, които декларират същото за Тръмп.

Дори и много републиканци също не са убедени в представянето на своя кандидат - около 53% от тях в проучването са заявили, че Тръмп е спечелил дебата, 31% смятат, че никой не е надделял, а 14% признават, че Харис е надделяла над Тръмп.

За сравнението 91% от демократите заявяват убеденост, че Камала Харис е победител.