Доналд Тръмп обяви, че от щаба на кампанията му за президент са отнели акредитацията за отразяване на един от най-големите американски вестници - „Вашингтон поуст”, съобщава „Асошиейтед прес”.  

Тръмп написал в профила си във „Фейсбук” следното: „Въз основа на изключително неточното отразяване и представяне на рекордните постижения на кампанията на Тръмп, ние отнемаме прес акредитацията на лъжливия и нечестен Вашингтон поуст.”

Той пише, че не бил привърженик на президента Барак Обама, но обвинява „Вашингтон поуст” за заглавие, публикувано в понеделник, което според него гласяло: „Доналд Тръмп намекна, че президентът Обама е бил замесен в стрелбата в Орландо”.

В действителност заглавието на материала е следното: „Доналд Тръмп изглежда свързва президента Обама със стрелбата в Орландо”.

Говорителката на „Вашингтон поуст” Кристин Кели е посочила, че заглавието е било променено малко след като статията е била публикувана, за да „отрази по-добре това, което Тръмп е казал”. Тя добавила, че са го сторили по своя собствена преценка, като от щаба на Тръмп не се били свързвали с тях по този въпрос.

Фотограф и репортер на „Вашингтон поуст” са присъствали на реч на Тръмп в щата Ню Хемпшър понеделник следобед без проблем.

В изявление на редакцията на вестника се посочва, че решението на Тръмп на отнеме акредитациите за отразяване на изданието „не е нищо по-малко от отхвърляне на ролята на свободната и независима преса”.

Когато отразяването не отговаря на това, което кандидатът иска да бъде, тогава медията е прогонена. Вашингтон поуст ще продължи да отразява Доналд Тръмп, както досега – почтено, честно, точно, енергично и решително. Ние се гордеем с нашето отразяване и ние ще продължим да държим на него”, допълва се позицията на изданието.