"Масово депортиране сега!" Този лозунг ще бъде в основата на кандидат-президентската кампания на републиканците. Така Доналд Тръмп ще има зелена светлина да изпълни обещанието си да експулсира милиони мигранти в най-мащабната програма за депортиране в американската история.

Но някои републиканци не са съвсем готови за това, коментират от "Асошиейтед прес".

Лорън Б. Пеня, латиноамериканка, активистка на Републиканската партия от Тексас, споделя, че се почувствала неудобно, когато чула призива на Тръмп за масова депортация, както и термините "нелегални" и "инвазия", използвани на конгреса на Републиканската партия.

Тя обаче се надява той да е имал предвид нещо друго. Според нея Тръмп няма намерение да депортира всяко семейство, което пресича границата, а само  престъпниците и изнасилвачите.

Но Тръмп и неговите съветници имат други планове. С подобна войнствена стратегия те връщат страната към 50-те години на миналия век, коментират от "Асошиейтед прес" и припомнят, че тогава 34-ият президент на САЩ Дуайт Д. Айзенхауер стартира политика на депортиране, известна с расовата обида - "Операция цветнокож".

От "Асошиейтед прес" припомнят, че когато Тръмп бе помолен да даде повече подробности за плана си по време на интервю за списание Time, той предположи, че ще използва Националната гвардия и вероятно дори армията, за да депортира между 15 милиона и 20 милиона души. В същото време през 2022 г. правителството изчисли, че мигрантите, пребиваващи постоянно в САЩ, без да имат разрешение за това, са 11 милиона души.

Плановете на Тръмп увеличават залозите на тазгодишните избори. Вече  не става въпрос само за укрепването на южната граница, дългогодишен приоритет на републиканците, а до въпроса дали Америка трябва да извърши фундаментална промяна в подхода си към мигрантите.

Ванс към нелегалните мигранти: Стягайте куфарите! Доналд Тръмп се завръща!

Ванс към нелегалните мигранти: Стягайте куфарите! Доналд Тръмп се завръща!

Време е да поставим интересите на американските граждани на първо място, послание към избирателите

След като по време на администрацията на Байдън бяха регистрирани рекорден брой преминавания на южната граница, демократите също решиха да заемат по-дясна политика по въпроса, като започнаха да обещават по-голяма сигурност на границата. След това обявиха и че ще има облекчения за имигрантите, но специално за тези, които вече са в страната.

С наближаването на изборите през ноември и двете партии се опитват да достигнат до все по-голям гласоподаватели - латиноамериканци. Те могат да бъдат от решаващо значение в много щати, където изборите са на кантар.

През 2020 г. Тръмп спечели 35% от испаноговорящите гласоподаватели, като според AP VoteCast, те избрали кандидата на републиканците, защото подкрепяли въвеждането на по-строги мерки на границите.

Ванс към нелегалните мигранти: Стягайте куфарите! Доналд Тръмп се завръща!

Ванс към нелегалните мигранти: Стягайте куфарите! Доналд Тръмп се завръща!

Време е да поставим интересите на американските граждани на първо място, послание към избирателите

Според анализ на "Асошиейтед прес" на две последователни социологически проучвания, проведени през юни от Центъра за изследване на обществените въпроси - AP-NORC, около половината от латиноамериканците нямат много добро мнение за Тръмп или поне недостатъчно добро, за да работи в негова полза.