Кандидатът за президент на САЩ на републиканците Доналд Тръмп каза в четвъртък, че ако спечели изборите на 5 ноември, ще създаде комисия за ефективност на правителството и тя ще бъде оглавявана от поддръжника му милиардер Илън Мъск, съобщава "Ройтерс", 

По думите му, Мъск е дал съгласието си. 

Мъск: Имаше хакерска атака срещу интервюто с Тръмп
Обновена

Мъск: Имаше хакерска атака срещу интервюто с Тръмп

Най-голямата заплаха не е глобалното затопляне

Това направи Тръмп по време на своя реч, в която изложи икономическата си визия за страната.

Бившият президент е обсъждал идеята за правителствена комисия за ефективност със сътрудници от седмици, са заявили източници за "Ройтерс". Речта му пред Нюйоркския икономически клуб в четвъртък обаче беше първият път, в който той публично обяви идеята.

Това беше и първият път, когато Тръмп каза, че Мъск се е съгласил да оглави органа. Той не даде подробности как точно ще работи такава комисия, освен че каза, че тя ще разработи план за премахване на "измамите и неправомерните плащания" в рамките на шест месеца след сформирането.

"Ще създам правителствена комисия за ефективност, която ще има за задача да извърши пълен финансов одит на цялото федерално правителство и да направи препоръки за драстични реформи", каза Тръмп.

Мъск каза в подкаст на 19 август, че е провел разговори с бившия президент по въпроса и че той би бил заинтересован да служи в органа.

"Очаквам с нетърпение да служа на Америка, ако се появи възможност", написа Мъск на X в четвъртък. Няма нужда от заплащанe."

Мъск ще дарява 45 млн. долара месечно в подкрепа на Тръмп

Мъск ще дарява 45 млн. долара месечно в подкрепа на Тръмп

Важна намеса в президентската кампания

Предложението на Тръмп за комисията бе критикувано от Евърет Кели, президент на Американската федерация на държавните служители, синдикат, който представлява около 750 000 федерални работници. Той обвини Тръмп и Мъск, че искат да променят безпартийната до момента държавна служба и да заменят уволнените работници със съюзници.

"В това няма нищо ефикасно", пише Кели в изявление до "Ройтерс".

Тръмп и Мъск: приятели с привилегии

Тръмп и Мъск: приятели с привилегии

Разговорът между Мъск и Тръмп не бе толкова интервю, колкото раздумка между съмишленици, заради това и Мъск не трябва да бъде критикуван, той предложи трапезата, но Тръмп...