Президентът на САЩ Доналд Тръмп атакува в профила си в "Туитър" разследването за намесата на Русия на специалния прокурор Робърт Мюлър и призна за пръв път, че Русия "ми помогна да бъда избран", като същевременно отрича каквото и да е свое участие в това.

Тръмп написа следното: "Русия, Русия, Русия! Това е всичко, което чувахте в началото на тази измама за лов на вещици... А сега Русия изчезна, защото нямам нищо общо с Русия в подпомагането от нейна страна да бъда избран. Това беше престъпление, което не съществуваше. Така че сега демократите и техният партньор, лъжливите медии, твърдят, че той се е борил срещу това измислено престъпление, което не съществуваше, и той не трябва да отвръща, трябва просто да се отпусне и да го приеме. Може ли това да бъде възпрепятстване на правосъдието? Не, Мюлър също не откри възпрепятстване. Тормоз срещу президента!"

Тръмп отдавна твърди, че победата му в президентските избори през 2016 г., която той често определя като една от най-великите за всички времена, по никакъв начин не е била подпомогната от руснаците. Тръмп многократно погрешно е твърдял, че неговата победа в Избирателната колегия с 306 точки е била най-голямата след тази на Роналд Рейгън, въпреки че неговият предшественик Барак Обама спечели през 2012 г. с 332 точки.

Съветникът на Белия дом Келиан Конуей често изтъква, че твърдението, че Русия е помогнала на Тръмп да спечели, е обида. "Идеята, че който и да е от нас, и аз като мениджър на предизборния щаб, ще лъже, краде, мами, спестява усилия, разговаря с руснаците, беше обида от самото начало", коментира миналия месец Конуей, разговаряйки с журналисти.

Мюлър каза, че повдигането на обвинение срещу Тръмп за извършено престъпление "не е вариант" заради федералните закони, но той използва първия си публичен коментар относно разследването за намеса на Русия, за да подчертае, че не оправдава президента.

"Ако имахме увереност, че президентът очевидно не е извършил престъпление, щяхме да го кажем по този начин", подчерта Мюлър.

Разследването не оправдава Тръмп, обяви Мълър и подаде оставка
Обновена

Разследването не оправдава Тръмп, обяви Мълър и подаде оставка

Това е първото изявление на Мълър, откакто беше назначен на поста през май 2017 г.

Коментарите на специалния прокурор са подчертано опровержение на повтарящите се твърдения на Тръмп, че той е бил оправдан и че двугодишното разследване е просто "лов на вещици". Думите на Мюлър също така бяха възражение на критиките, включително от страна на главния прокурор Уилям Бар, че Мюлър е трябвало да установи дали президентът незаконно се е опитал да попречи на разследването, като е предприел действия като уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми.

Мюлър даде да се разбере, че неговият екип никога не е обмислял да повдига обвинение на Тръмп, защото Министерството на правосъдието забранява наказателното преследване на действащ президент.

"Затова повдигането на обвинение срещу президента за извършването на престъпление не е вариант, който бихме могли да обмисляме", изтъкна Мюлър по време на изказването си вчера.

Той каза, че смята, че подобно действие би било противоконституционно.

Мюлър не използва думата "импийчмънт", но заяви, че е работа на Конгреса, а не на системата на наказателното правосъдие, да държи президента отговорен за всяко нарушение.